Kinderboekenweek 2021: Worden wat je wil

De Kinderboekenweek 2021 gaat over beroepen. Het motto is: Worden wat je wil. De Kinderboekenweek duurt van 6 t/m 17 oktober 2021.

Je kunt mij uitnodigen via de Schrijverscentrale. Als Corona weer oplaait kan het worden omgezet naar digitaal of worden verplaatst. Ik behandel boeken die een relatie hebben met het thema, maar ook de series Blitz!, Zar en Robotoorlog, want het gaat uiteindelijk om leesbevordering. Overleg over de inhoud is altijd mogelijk.

Leerkracht n.a.v. digitaal schoolbezoek: ‘Hoi Rian, De kinderen hebben ontzettend genoten! Ze hebben na afloop aan de hele klas hun tekeningen laten zien. Ik stuur ze je per mail. Super bedankt voor dit inspirerende bezoek!’

Ik maakte speciaal voor deze Kinderboekenweek een kort filmpje om over mijn boeken te vertellen. Leuk om op het digibord te vertonen!

Toneelstuk beroepen

Ik maakte een toneelstuk bij het versjesboek De boekenbus. De bus is stuk. Mensen met verschillende beroepen komen voorbij en bedenken een oplossing. Dit toneelstuk past goed bij het thema beroepen. Je mag het nog steeds gratis downloaden (pdf).
Het boek De boekenbus is te leen in de bibliotheek of te bestellen via mij.

Onderbouw

In het prentenboek De wedstrijd van Schildpad en Haas maken de kinderen kennis met diverse beroepen die met sport te maken hebben. Er is een sporter, trainer, EHBO-er, cateraar, scheidsrechter en iemand die de medailles uitreikt.

Bij het prentenboek hoort een uitgebreide gratis digibordles.

De drie dappere paardjes uit het prentenboek Drie dappere paardjes hebben er genoeg van om alleen maar in de wei te staan. Ze willen iets worden. Maar wat? Vlekje wordt een boerderijpaard. Vosje wordt een rijpaard. En Zwartje? Hij kan niets bedenken. Maar dan wordt er in de wei naast zwartje een circustent opgezet … Een ideaal prentenboek om met kinderen te praten over wat ze worden willen.

Bij het prentenboek hoort een gratis digibordles. De Kleuteruniversiteit heeft een talentenproject rondom dit boek.

Middenbouw

Ik schreef de bundel Daar komt aap. In de bundel zitten zes verhalen van AVI Start tot E3. Het is uitgegeven door uitgeverij Gottmer.

Aap is sip. Hij heeft geen geld en geen baan! Op zoek naar rijkdom stort hij zich van het ene baantje in het andere. Het liefst wil hij bouwvakker, ober of astronaut worden. Helaas zijn die banen al bezet. Daarom begint hij een ijsbaan. Als het ijs smelt wordt Aap achtereenvolgens mijnwerker, kok, kapper, tuinman en straatartiest. Het valt niet mee, maar gaandeweg lukt het hem om zijn droom waar te maken.

Bij deze bundel hoort een gratis digibordles (pdf). In de bundel kun je het derde verhaal Aap naar de stad gratis lezen. En er staan een paar leuke opdrachten in.

Daar komt aap

Zar-serie. Zar is een speler uit een game. In het spel kiezen de spelers hun eigen beroep: Zar is treinmachinist, Lina is boerin, Alp is muzikant en Didi is ridder. Er zijn 7 boeken verschenen van AVI start tot E4.

Daarnaast geef ik aandacht aan het nieuwe deel van Blitz.

Bovenbouw

Duizend levens, dichtbundel, Uitgeverij zwijsen. Het titelgedicht Duizend levens gaat over alle duizenden levens die je zou kunnen leiden: superheld, ninja, profvoetballer. Genoeg om hierna klassikaal over te hebben dus!

Ook zal ik bij de serie Robotoorlog (leesboeken met dyslexielettertype), Help, de robots staken (kijkverhaal) en Wat slim, een robot (informatief) ingaan op beroepen in de toekomst. Nemen de robots al het werk van ons over? En stel dat er dan een virus komt en de robots gaan staken?

Illustraties in kinderboeken en fantasieverhaal

Afgelopen jaren heb ik steeds een nieuw fantasieverhaal geschreven bij het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar komt er geen nieuw verhaal. Ik vond het thema ‘beroepen’ hiervoor niet zo geschikt. Maar de vorige verhalen zijn nog te downloaden.

Een fantasieverhaal is een verhaal dat bedoeld is om de fantasie bij kinderen te prikkelen. Zij tekenen terwijl een volwassene het verhaal voorleest en vullen zelf de belangrijkste elementen van het verhaal in. Aan het eind van de opdracht heeft elk kind zijn eigen verhaal getekend.

Het document fantasieverhalen kun je downloaden via de pagina Downloaden extra materiaal. Het wachtwoord staat bovenaan elke nieuwsbrief Tips leesbevordering.

In de digibordles Illustraties in kinderboeken laat ik diverse manieren van illustreren zien. De les maakt kinderen meer bewust van de tekeningen in boeken. Ze zien hoe ook in het beeld het verhaal verteld wordt. Deze les is prima om te doen voorafgaand aan de tekenopdracht met het fantasieverhaal.

Downloaden gratis digibordles (pdf).


Lessen bij de vorige thema’s

Kinderboekenweek 2020: En toen?
Kinderboekenweek 2019: Reis je mee?
Kinderboekenweek 2018: Kom erbij!
Kinderboekenweek 2017: Griezelen
Kinderboekenweek 2016: Voor altijd jong
Kinderboekenweek 2015: Raar maar waar
Kinderboekenweek 2014: Feest!
Kinderboekenweek 2013: Klaar voor de start
Kinderboekenweek 2012: Hallo wereld!
Kinderboekenweek 2011: Maak je eigen superheld!

Loading

3 Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.