Kinderboekenweek 2013: Klaar voor de start!

De Kinderboekenweek van 2013 start op woensdag 2 oktober. Het thema van deze week is Klaar voor de start! Over sport en spel. Uit de perstekst van de CPNB: ‘Al spelende leert men, of het nu gaat om zaklopen, gamen, een spelletje straatvoetbal of dammen: sport & spel zijn niet alleen belangrijk, maar we kunnen er ook nog eens veel plezier aan beleven. En wat is er nu (bijna) nog leuker dan sporten en spelen? Lezen over sporten en spelen! De aankomende Kinderboekenweek staat dan ook volledig in het teken van boeken over bewegen, over winnen en verliezen en over talent en training.’

Het kinderboekenweekgeschenk wordt geschreven door Harmen van Straaten. Hij schreef onder andere de boeken over Fien, Super Jan en Detectivebureau Kees & Ko, maar maakte ook veel boekjes voor beginnende lezers. Loes Riphagen maakt het speciale prentenboek. Zij tekende De gele olifant, Superheldjes, Slaapkamerdieren en nog veel meer.

Speciaal voor de kinderboekenweek heb ik twee gratis digibordlessen gemaakt. Deze zijn speciaal bedoeld voor het onderwijs en bibliotheken om met het thema van de kinderboekenweek te werken.

Digibordles groep 1 t/m 3

De wedstrijd van Schildpad en Haas

Geschikt voor klassikaal gebruik
Spelletjes, knutselen, liedjes, oefeningen

Samen met illustratrice Tineke Meirink maakte ik een prentenboek van De wedstrijd van Schildpad en Haas. Het wordt als papieren boek uitgegeven door Uitgeverij Zwijsen en er komt ook een app voor Android, iPhone en iPad!

Het verhaal:
Haas slooft zich enorm uit. Alle dieren in het bos moeten zien hoe sportief hij is en hoe hoog hij durft te klimmen. Maar als Haas bovenin het klimrek zit durft hij niet meer naar beneden…
Het verhaal is een bewerking van de bekende fabel over Schildpad en Haas die in de 6e eeuw voor Christus door een Griekse slaaf geschreven werd.

De digibordles bij dit prentenboek zit boordevol knutselvoorbeelden, liedjes, spelletjes en heel veel tips om met het thema van de kinderboekenweek te werken.
Liesbeth van den Berg-Hermsen zingt het lied van Schildpad en Haas. Hier luisteren.

Digibordles groep 3 t/m 8

De spannende wedstrijd – Schrijf- en tekenopdracht

Geschikt voor klassikaal gebruik
Workshop: schrijf een verhaal over een spannende wedstrijd

Downloaden (pdf)

In deze les worden de kinderen geholpen om zelf een verhaal te schrijven en hun creativiteit te ontwikkelen. Eerst gaan ze brainstormen. Welke sporten kennen ze? Wat hebben ze zelf meegemaakt?
Daarna worden klassikaal vier korte fragmenten uit de volgende boeken voorgelezen. Hierin komt een jurysport, teamsport, vechtsport en race aan bod. Kinderen leren zo hoe verschillend je over sport kunt schrijven en waar je op moet letten.

Achterin de handleiding staat een uitgebreide boekenlijst met titels van leesboeken die over sport gaan.
De verhalen kunnen worden ingezonden voor een wedstrijd. Kinderen zullen het heel erg leuk vinden om een verhaal te schrijven dat door een kinderboekenschrijver gelezen wordt. De twaalf beste verhalen krijgen een gesigneerd boek van Corien Oranje, Rian Visser of Simon Scarrow.

Als u de boeken wilt bestellen kan dat via mijn webwinkel. U steunt dan mij en boekhandel Roodbeen uit Nijkerk.

In de les staan ter inspiratie ook drie gedichten over sport.

Antonius Johannes Heutinck, vakleerkracht muziek op BS Antares en BS De Wegwijzer uit Tilburg zette onderstaand gedicht op muziek.

Ik moet op sport (mp3)

Ik moet op sport

Ik moet op sport.
Sport is goed,
omdat je dan bewegen moet.

Wat wil je? vraagt mijn moeder.
Iets met gooien of met slaan?
Op een veld of op een baan?

Met een bal of met een puck?
Met veel trainen of geluk?

Op een paard of op een mat?
In een hal of in een bad?

Ik hou niet van bewegen,
maar ik moet een keuze maken.

Nou goed, zeg ik,
doe mij dan maar op schaken.

©Rian Visser

Loading

11 Reacties

 1. Hallo

  Wat een leuk lespakket. Graag zou ik de lerarenhandleiding willen ontvangen. Hoe kom ik aan het boek? Deze is helaas niet meer te bestellen en ma beginnen wij al met de kinderboekenweek. Wie kan mij helpen?

  Met vriendelijke groet,
  Marloes van den Berg

 2. Hoi Rianne,

  Het ziet er weer super uit. Hoe kom ik bij de handleiding voor het woordenrace spel en de knutsels??

  Met vriendelijke groeten,

  Janneke Verspaget

 3. Hallo, wat een leuk materiaal kun je hier vinden :) Ik lees op 2 oktober in de Bibliotheek het boek over de wedstrijd tussen haas en schildpad voor.
  Na het voorlezen wil ik heel graag met de kinderen het lied van Liesbeth van den Berg-Hermsen zingen.
  Is het mogelijk het lied te downloaden zodat ik het mee kan nemen naar de Bibliotheek?
  groetjes, Yvonne

 4. Hoi Rian,

  Wat een superleuke en gebruiksklare les weer!!!! Complimenten! Bij ons op school zijn ze er vast weer erg blij mee!

  groet,
  Hilde

 5. Dag Sabine, natuurlijk! Alleen is jullie jeugdboekenweek in maart en heeft dat een ander thema. Maar ook buiten de kinderboekenweek om, zijn deze lessen goed te gebruiken en de wedstrijd is voor iedereen. Er doen vaak ook Nederlandstalige scholen in het buitenland mee: China, Australië, etc. Dus wees welkom en bekijk ook eens mijn lessen op http://www.books2download.nl. Mijn prentenboek Nippertje was een kerntitel in de jeugboekenweek 2013 en daarvan is ook een leuke les.

 6. Mogen we in ons Belgenlandje ook gebruik maken van die lessen en deelnemen aan de wedstrijd?

 7. Hoi Rian,

  Ziet er goed en leuk uit deze sportieve (gratis) digibordlessen!

  groetjes Jeannet Festen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.