Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis

De Kinderboekenweek 2023 gaat over thuis. Het motto is: Bij mij thuis.
De Kinderboekenweek duurt van 4 t/m 15 oktober 2023.

Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis?

Sanne Roosenboom schrijft het Kinderboekenweekgeschenk en illustrator Yvonne Jagtenberg maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek.

Video met gedicht om de Kinderboekenweek mee te open.

Bekijk deze video met jouw groep en open de Kinderboekenweek op een feestelijke manier. De gedichtenposter is als bestand gratis te downloaden, zodat je het kunt printen en in de klas ophangen. De illustratie is van Hélène Jorna en komt uit Seef met de sjees.
In het gedicht wordt ook stilgestaan bij kinderen die geen fijne veilige thuissituatie hebben. ‘Zeg het aan de juf of meester, want dat hoort niet zo te zijn.’ Voor kinderen die een nare thuissituatie hebben is een veilige klas en goed contact met de juf of meester van groot belang. Het thema van deze Kinderboekenweek kan helpen om dit bespreekbaar te maken.
Aan het eind van het filmpje tellen we af om de Kinderboekenweek te openen.

Thematitels

De 20 thematitels zijn bekendgemaakt en je kunt er hier meer over lezen.

Schoolbezoek ‘Schrijver in de klas’

Ik kom heel graag op scholen om te vertellen, voor te lezen en leuke workshops te geven!
Je kunt mij uitnodigen via de Schrijverscentrale.

Videolessen

Wil je een inspirerende lees- en schrijfles in de klas? Dat kan met een videoles op maat.
De videoles kan worden aangepast aan het thema Bij mij thuis.

Leerkracht n.a.v. digitaal schoolbezoek: ‘Hoi Rian, De kinderen hebben ontzettend genoten! Ze hebben na afloop aan de hele klas hun tekeningen laten zien. Ik stuur ze je per mail. Super bedankt voor dit inspirerende bezoek!’

Digibordles Bij mij thuis

Bij mij thuis – Kinderboekenweek 2023. Download de gratis digibordles (pdf).
Leuke les- en leessuggesties met een toneelstuk om de Kinderboekenweek mee te openen, een nieuw fantasieverhaal, tekenopdrachten, poëzie en schrijfopdrachten.

Digibordles Seef met de sjees

Speciaal voor de Kinderboekenweek 2023 heb ik een digibordles gemaakt bij Seef met de sjees. Download de les (pdf).
Hieronder zie je enkele pagina’s.

Gedicht Bij jou thuis

Special voor de Kinderboekenweek schreef ik het gedicht Bij jou thuis. Er is een A3-poster van gemaakt die gratis te downloaden is vanaf de site vanaf www.kinderboeken.nl. De prachtige tekening is van Hélène Jorna en komt uit Seef met de sjees.

Fantasieverhaal

Deze werkvorm stimuleert kinderen om hun fantasie te gebruiken. Het gaat niet om de mooie tekening, niet om het eindresultaat. Det tekenen zelf is bevrijdend. Na afloop zou je een verhaal bij de tekening kunnen maken. En natuurlijk kunnen de kinderen over de tekening praten. Hoe gaat het bij hen thuis? Wat zijn hun dromen? Ik heb een nieuw fantasieverhaal gemaakt: Het bijzondere bed. Hier lees je er meer over.

Mijn boeken bij het thema

Ik heb een heleboel leuke boeken voor groep 3 t/m 8.

Seef met de sjees (AVI m4)

Seef met de sjees

NIEUW! Ik ben supertrots op een nieuw boek: Seef met de sjees. Dit leesboek op AVI M4 zal rond de zomer bij Uitgeverij Leopold verschijnen. Het gaat over een jongen die niet kan lopen. Hij is uit zijn eigen wereld gevallen en gaat op zoek naar een nieuw thuis. Gelukkig komt hij Yasim tegen. Een gevoelig verhaal over een heel bijzondere jongen. Meer informatie.

*

Een veel te vol huis (samenleesboek AVI Start/E4)

NIEUW! Een verhaal over twee jongens uit een samengesteld gezin. Ze moeten een kamer delen. Maar is dat wel eerlijk, als de moeder van Luuk twee kamers heeft? Met een vreemde jongen in huis wonen is wennen. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 8 jaar was en ik heb een tijdje een stiefbroer en stiefzus gehad. Deze veranderingen zijn voor kinderen niet makkelijk. Daarover gaat dit verhaal. Meer informatie.

*

Blitz! serie (groep 3, 4 en 5)

Blitz 4 De jacht op het monster 

Van de Blitz!-serie past boek 4 De jacht op het monster heel goed bij het thema. Rob en Moes gaan kamperen op bol Nul. Rob wordt ontvoerd door een monster dan in een vreemd visvormig huis woont, waar alles op z’n kant staat. Ook het rommelhuis van Vodder past er goed bij.
NIEUW! Er verschijnt deze zomer een theaterleesboek: Blitz! Een groot ruimtefeest.
Meer informatie.

*

Boy, een stripheld met een stiefzus en een halfbroer (groep 5 en 6)

NIEUW! Ik heb drie boeken geschreven over Boy. (Boy, een jongen zoals ik – Boy, een stripheld met een stiefzus – Boy, op weg naar de top.) Deze zijn nu gebundeld in Boy, een stripheld met een stiefzus en een halfbroer.
De ouders van Cas zijn gescheiden en daar heeft Cas het moeilijk mee. Zijn problemen worden nog groter als hij een stiefzus en halfbroer krijgt. Cas tekent een strip over de jongen Boy. In die strip verwerkt hij zijn eigen problemen. Het resultaat is een hilarisch en vermakelijk verhaal. Meer informatie.

*

Het geheim van het verdwenen huis (groep 6 t/m 8)

NIEUW! Dit wordt een leesboek in de serie ‘Het geheim van …’ bij Uitgeverij Leopold.
De zusjes Livia en Mia zijn in een vakantiehuisjes als dat huis zomaar ineens verdwijnt? Het is het begin van een spannend avontuur. Dit boek verschijnt vlak voor de Kinderboekenweek. Meer informatie.

*

Help! De robots staken! (groep 5 t/m 8)

Help! De robots staken!

Het is 2050. Kinderen gaan alleen naar school om leuke dingen te doen, zoals sporten, dansen en samen uitvinden. Leren doet iedereen thuis met zijn eigen robot, die oppas, leerkracht én verzorger is. Hoe ziet dat huis van de toekomst eruit? Meer informatie.

*

Robotoorlog serie (groep 6, 7 en 8)

Volwassenen hebben er een puinhoop van gemaakt. Gevaarlijke robots hebben de macht gegrepen. Kinderen moeten de problemen oplossen. Gelukkig krijgen ze van de volwassenen wel de vrije hand. De kinderen wonen in een weeshuis, omdat de ouders ontvoerd zijn. Nadat de ouders bevrijd zijn, besluiten de kinderen om bij elkaar te blijven wonen, los van de ouders. Zo kunnen ze beter strijden tegen de gevaren van hun tijd. Een setting die ook kinderen in een tehuis of woongroep zou kunnen aanspreken. Meer informatie.

Tinus Troep en de waarheid (AVI M3)

Tinus woont in een huis met veel te veel troep. Waarom verzamelt hij zoveel? Hoe kunnen Tom en Wies hem helpen?
Het boekje is bij mij te koop (€ 7,50 exclusief verzendkosten) en ik laat bij elk bezoek aan de middenbouw een gratis exemplaar achter. Meer informatie.


Lessen bij de vorige thema’s

Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen – Natuur
Kinderboekenweek 2021: Worden van je wil – Beroepen
Kinderboekenweek 2020: En toen? – Geschiedenis
Kinderboekenweek 2019: Reis je mee? – Vervoer
Kinderboekenweek 2018: Kom erbij! – Vriendschap
Kinderboekenweek 2017: Gruwelijk eng – Griezelen
Kinderboekenweek 2016: Voor altijd jong – Grootouders
Kinderboekenweek 2015: Raar maar waar – Wetenschap
Kinderboekenweek 2014: Feest! – Feesten
Kinderboekenweek 2013: Klaar voor de start – Sport
Kinderboekenweek 2012: Hallo wereld!– Culturen
Kinderboekenweek 2011: Superhelden! – Helden

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.