Kinderboekenweek 2012: Hallo wereld!

In de komende kinderboekenweek staan boeken over andere culturen en reizen centraal. Een mooi thema, zeker voor de middenbouw en bovenbouw van het basisonderwijs. Er kunnen verbanden gelegd kunnen worden tussen de geschiedenis- en aardrijkskundeles en kinderboeken. Voor de onderbouw is het thema misschien wat lastiger. De beleveniswereld van kleuters ligt nog erg dichtbij hun eigen huis. Wat weten zij van verre landen en vreemde culturen? Toch hebben ook kleuters met de wereld te maken, zeker in onze multiculturele samenleving. Hier vindt u voor elke leeftijd een aantal tips.

Gratis digibordles voor groep 1, 2 en 3

Kinderboekenweek 2012Met een groep schrijvers en illustratoren die boeken voor jonge kinderen maken, hebben we een les gemaakt die speciaal bedoeld is voor de onderbouw. We namen hiervoor zeven gebieden verspreid over de hele wereld en kozen bij elke gebied een boek of verhaal. In de les kunt u (delen uit) deze boeken lezen en er worden leuke verwerkingsopdrachten aangeboden.

Opdate 2024: De les is niet meer beschikbaar.

De les is bedoeld om te tonen op het digibord of een scherm. Bij de les hoort een handleiding van 27 pagina’s in A-4 formaat, die u kunt printen. Hierin staan de teksten die u kunt voorlezen, kleurplaten, knutselplaten, uitleg en extra informatie over de schrijvers, illustratoren en andere boeken. U kunt de handleiding per e-mail gratis aanvragen.

Aan deze les werkten mee: Vera de Backker, Annemarie Bon, Marcel van Driel, Mylo Freeman, Gerard van Gemert, Rick de Haas, Mark Janssen, Jort van der Jagt, Martine Letterie, Gertie Jaquet, Pauline Oud, Betty Sluyzer en Rian Visser.

Gratis workshop voor de middenbouw

Leeskoffertje Haan, kip en hoen
Dit leeskoffertje bevat zes leesboekjes van AVI start tot AVI E3. Haan en Kip wonen samen een hok en hebben het fijn. Op een dag gaan ze naar zee en vinden in het duin een vreemde, uitgeputte vogel. Het is Hoen. Hoen komt uit een ver land. Hij spreekt een andere taal en hij draagt gekke kleren. Kip verzorgt Hoen en leert hem haar eigen taal. Hoen bouwt een hok naast het hok van Haan en Kip. Hij praat graag met Kip, die hem lekkere hapjes brengt en hem erg bewonderd. Haan wordt jaloers als blijkt dat Kip die vreemde snoeshaan misschien wel leuker vindt dan hem! En Hoen kan ook veel beter schieten! Haan vindt dat Hoen beter terug kan gaan naar zijn eigen land. Ze maken ruzie en op een dag is Hoen gevlogen…
Deze boekjes vormen een mooie parodie op het eigentijdse vreemdelingenvraagstuk, zonder dat deze problematiek er te dik bovenop ligt. Kinderen zullen graag leren lezen met deze humoristische leesboekjes.
Voor Android smartphones is er een gratis app!

Bij deze koffertje is een gratis digibordles gemaakt met het spel KlinkerBingo.

Workshop: Schrijf een reisverhaal
Speciaal voor de middenbouw maakte ik de workshop Schrijf een reisverhaal. Deze workshop is tevens een wedstrijd. Ik schreef hierover eerder een blog. De gratis digibordles kunt u hier downloaden.

Daans reis om de wereld
Mijn boek Het geheim van juf Petra zal speciaal voor de kinderboekenweek in bewerkte vorm worden herdrukt onder de titel Daans reis om de wereld. Het is een samenleesboek geschreven op twee niveau’s AVI M4 en AVI M5.
Juf Petra vertelt over Daan, die een wereldreis maakt. Steeds meer mensen komen luisteren. Ze zitten tot in de vensterbank en onder de tafels. De oude school barst bijna! Dan komt er een onverwachte bezoeker die zorgt voor een verrassing, maar… houdt de school het nog?
Meer informatie over dit boek volgt nog.

Leestip en schoolbezoek voor de bovenbouw

Hoe doet een schrijver research?
Voor de bovenbouw zijn mijn boeken Zoektocht naar een zeeklok (over Christiaan Huygens)c en Spion aan de overkant (over de Romeinen in Nederland) heel geschikt.

Spion aan de overkantZoektocht naar een zeeklok

Voor deze boeken heb ik flink wat research moeten doen. Zoektocht naar een zeeklok schreef ik samen met Laura Wielders, educatief medewerkster van museum Hofwijck. Om een boek te schrijven moet een schrijver zich vaak verdiepen in de buitenwereld: in andere culturen, steden, landschappen en in andere tijdperken. De schrijver vraagt zich bijvoorbeeld af: Wat aten de mensen in de Romeinse tijd, hoe kleden mensen zich in de 17de eeuw? Ook moet de schrijver zich verdiepen in de binnenwereld van andere mensen: hoe is het om blind of doof te zijn, hoe voel je je als je ouders gescheiden zijn, hoe is het om geen geld te hebben en geen plek om naartoe te gaan?
Tijdens het schoolbezoek zal ik vertellen over de manieren waarop ik onderzoek heb gedaan voor deze boeken, zoals boeken lezen, zoeken op internet, reizen, praten met mensen, musea bezoeken, putten uit eigen ervaringen, etc.

Bewaren

Loading

12 Reacties

 1. Beste Rian,

  ik zou ook graag de handleiding ontvangen van de digibordles Hallo Wereld voor groep 1, 2 en 3. Is dit nog mogelijk?

  B.v.d., vriendelijke groet Floris

 2. Je mailadres werkt bij mij niet. Krijg hem steeds terug. Toch zou ik ook graag de handling willen ontvangen. Alvast bedankt.
  Groeten Anita

 3. Leuk jaloers is prima, want dan inspireert het je misschien tot nieuwe dingen?
  Vervelend jaloers is niet fijn. Maar dat hoeft echt niet. Iedereen kan mooie dingen maken, op zijn eigen manier.

 4. Hoi Rian,

  Wat maak je toch leuke dingen. ben eigenlijk best jaloers. Ik zou graag de handleiding ontvangen behorend bij de digibordlessen.

  Met vriendelijke groet,

  Sandra

 5. Ik zou ook graag de handleiding van de digibordlessen voor groep 1,2 en 3 krijgen voor de kinderboekenweek. Ik zie nergens een mail adres waar ik dit naar toe kan sturen, daarom doe ik het op deze manier.

 6. Wat een leuke les! Zou ik de handleiding van deze les ook kunnen krijgen?

  Met vriendelijke groet,

  Femke

 7. Hartstikke leuk die digibord les, wij willen hem voor de groepen 1/ 2 zeker gaan gebruiken tijden de KBW. Kunnen wij de gratis handleiding ontvangen voor onze basisschool??
  grz sindy

 8. Beste Rian,

  Compliment voor de digibordles van Hallo wereld voor groep 1,2 en 3.
  Wij gaan dit zeker inzetten bij ons programma van de kinderboekenweekrondleidingen.
  Daarom zou ik graag de handleiding willen aanvragen.

  Met vriendelijke groet,
  Hermien Keppels
  Openbare bibliotheek Enschede

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.