Help! De robots staken!

Help! De robots staken! is een science fiction verhaal over het leven uit een dag van een meisje in 2050. In die tijd heeft iedereen een huisrobot. Leervakken, zoals rekenen, oefenen kinderen thuis met hun robot. Op school doen ze alleen leuke en gezamenlijke dingen, zoals sporten en proefjes. School betekent immers oorspronkelijk: vrije tijd.

Op een ochtend doet Jasmijns robot raar. Ook de robot van haar vriendin doet vreemd. De zelfrijdende auto raakt van slag en de voedselprinter gaat zijn eigen gang. Wat is er aan de hand?

Help! De robots staken! neemt een duik in de toekomst. Een kleurrijk kijkverhaal met volop aandacht voor techniek.

Onderwijs: flip the classroom 2.0

Het is 2050. Kinderen gaan alleen naar school om leuke dingen te doen, zoals sporten, dansen en samen uitvinden. Leren doet iedereen thuis met zijn eigen robot, die oppas, leerkracht én verzorger is.

Stel dat mijn voorspelling uitkomt, wat betekent dit dan voor leerkrachten? Ik denk dat er leerkrachten komen die zich specialiseren in het maken van digitale lesmethodes. Robots worden gebruikt om de stof uit te leggen, te oefenen en te toetsen. Kinderen krijgen een grote stem in wat ze willen leren. Ouders, kinderen en schoolleerkrachten monitoren samen de voortgang.

Daarnaast zijn er ‘leerkrachten’ die op school kinderen helpen en begeleiden op sociaal en emotioneel gebied. Ook geven deze leerkrachten creatieve en sportieve vakken. Muzikanten, uitvinders, sporters, kunstenaars, filosofen en therapeuten komen naar school om groepjes leerlingen te begeleiden. Ze inspireren kinderen. Ze zijn een voorbeeld. Dit gaat zonder dwang. Kinderen kiezen zelf welke lessen ze volgen en van wie.

De schoolleerkrachten kunnen de huisrobots gebruiken om leerlingen thuis verder te laten leren. Voor de muzieklessen op school is het bijvoorbeeld handig als de leerling thuis notenschrift oefent met de robot. Om in het lab te werken, moeten leerlingen thuis kennislessen natuurkunde en chemie volgen. Er zijn geen full-time leerkrachten meer, maak enkel vakmensen die een deel van hun tijd aan onderwijs besteden.

Wie weet?

Chemie en Stichting Kinderen Lezen Techniek

Ik schreef dit boek in opdracht van Uitgeverij Zwijsen. Zij noemen het een ‘kijkboek’, omdat de tekst relatief kort is en er op elke spread een grote illustratie staat. Het is bedoeld voor de bovenbouw en sluit aan bij Estafette voor groep 7. De tekst is E6+ en inhoudelijk best pittig. Echt een verhaal om over na te denken.

Heleen Brulot heeft het prachtig en heel origineel geïllustreerd.

Loading

5 Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.