Kinderboekenweek 2020: En toen? Over geschiedenis

De Kinderboekenweek 2020 gaat over geschiedenis. Het motto is: En toen?
De Kinderboekenweek duurt van 30 september t/m 11 oktober 2020.

De CPNB schrijft: Met de Kinderboekenweek gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken!

Arend van Dam schrijft het Kinderboekenweekgeschenk voor de 66ste Kinderboekenweek en Mylo Freeman maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek.

Arend van Dam: ‘Mijn hele leesleven duik ik het liefst in verhalen die echt gebeurd zijn. Met dit Kinderboekenweekgeschenk ben ik dan ook van plan om geschiedenis te schrijven.’

Mylo Freeman: ‘Ik zie dit als een geweldige, dubbele kans. Niet alleen een prentenboek mogen maken waarin ieder kind zich kan herkennen, maar ook kunnen inspireren als donkere prentenboekenmaker.’

Thematitels, Griffels en Penselen

De thematitels zijn bekend! Je kunt ze hier bekijken en bestellen.

De Griffels en Penselen zijn ook bekend! Je kunt ze hier bekijken en bestellen.

Schoolbezoeken

Boeken kan via de Schrijverscentrale. Ik bezoek voor de afwisseling het liefst scholen met wisselende groepen: ook middenbouw en bovenbouw. Ook voor deze groepen heb ik boeken met geschiedenisverhalen geschreven.

Mijn eigen boeken bij het thema

Onderbouw

Voor groep 1 en 2 schreef ik het prentenboek: De steen en de tijd. In dit boek volg je een oude zwerfkei van de oertijd tot nu.

In een ijstijd, 150.000 jaar geleden, glijdt een steen vanuit het noorden naar Nederland. De reis duurt eeuwen, maar de steen is geduldig. Dan smelt het ijs. Boeren zetten de steen rechtop en krijgen er een band mee. Later komen er Romeinen, ridders en stedelingen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen?

De steen en de tijd werpt een poëtische blik op de geschiedenis, bezien vanuit een zwerfkei.
Deze titel is een van de twintig thematitels van de CPNB!

BESTELINFORMATIE
De derde druk is uitverkocht. De vierde druk verschijnt maandag 5 oktober. Dus via BOL zul je tot dan moeten wachten. Veel boekwinkels hebben het boek nog wel op voorraad. Dus koop bij hen!

De platen voor de verteltafel zijn op!

Bij het boek kun je een gratis digibordles (pdf) downloaden.
Er is ook een toneelstuk gemaakt. Dat kun je downloaden op de pagina Extra materiaal. Je hebt hiervoor een wachtwoord nodig.

Middenbouw

Het grote bouwwerk. Prentenboek over de steentijd.

In het dorp van Mare zijn de mannen druk in de weer. Ze stapelen enorme keien op elkaar en bouwen iets dat op een heel groot huis lijkt. Mare vindt het erg raar dat niemand haar wil vertellen waar het bouwwerk voor bedoeld is. Zelfs oma niet, van wie Mare toch al heel veel geleerd heeft.

Biblion: Mare en haar hond zijn onafscheidelijk. Haar zieke oma weet heel veel over planten en kruiden. Als Mare mannen met grote keien bezig ziet, vraagt ze zich af wat ze voor een bouwwerk aan het maken zijn. Ze denkt het te weten als haar oma is overleden. Dun, groot formaat prentenboek uit de serie ‘Terugblikken’*, waarvan elk deel aansluit bij een van de vensters van de geschiedeniscanon. Dit deel gaat over de prehistorie tot 50 voor Chr., de tijd van jagers en boeren. Achter in het boek staan foto’s, eenvoudige historische informatie en zijn interessante websites vermeld (over hunebedden, Drents museum, Archeon). De ruimtelijke illustraties lopen door over twee pagina’s, waarbij de makkelijk leesbare tekst op een van de twee bladzijden is afgedrukt, in zwarte of witte letter. Op de illustraties zijn details van leef- en woonsituaties te zien in de tijd van de hunebedden. Het summiere verhaal laat kinderen op eenvoudige wijze kennismaken met het leven in de prehistorie. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 tot 9 jaar.

Er is ook een gratis digibordles (pdf).

Bovenbouw

Spion aan de overkant. Leesboek met gedeelte non-fictie achterin.

Vlakbij het Germaanse dorp waar Walo woont, bouwen Romeinse soldaten een legerkamp. De dorpelingen zijn bang dat de Romeinen hen tot slaven zullen maken. Iemand moet uitvissen wat de Romeinen van plan zijn. De keus valt op Walo.

Biblion: Samen met zijn familie woont Walo in een Germaans dorp. Als de Romeinen aan de overkant van de rivier een legerkamp opzetten, vragen de dorpelingen zich af wat dat betekent. Komt er oorlog of moeten ze voor de Romeinen gaan werken? Walo wordt als spion naar het kamp gestuurd. Zal hij ontdekken wat er gaat gebeuren? Leesboek uit de serie ‘Terugblikken’*, dat speelt in de tijd van Romeinen en Germanen. Met deze serie wordt geprobeerd de Nederlandse geschiedeniscanon aantrekkelijk te presenteren voor kinderen.
De laatste vijf pagina’s van het boek bevatten historische informatie over de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Vanaf ca. 8 tot 12 jaar.

Er is ook een gratis digibordles (pdf).

Zoektocht naar een zeeklok. Leesboek met gedeelte non-fictie achterin.

Geschiedenis verhaal over Christiaan Huygens. Als Hendrik twaalf is, wordt hij meegestuurd met een VOC-schip. Bij thuiskomst loopt hij weg, want hij wil niet terug naar het weeshuis in Rotterdam. Hij besluit een goed werkende zeeklok uit te vinden, zodat varen minder gevaarlijk wordt. Daarvoor gaat hij op zoek naar de geleerde Christiaan Huygens. Ook wil hij zijn broertje uit het weeshuis halen… Zoektocht naar een zeeklok speelt aan het eind van de 17e eeuw.

Biblion: Tijdens een onvrijwillige tocht met de VOC naar Batavia hoort Hendrik dat degene die een goede zeeklok maakt, een grote som geld kan verdienen. Daarmee zou hij kunnen voorkomen dat zijn broertje in het weeshuis eveneens naar zee wordt gestuurd. In Nederland zoekt hij contact met de beroemde uitvinder Christiaan Huygens. Hij hoopt zo veel van de geleerde man te leren, dat hij vervolgens zelf zo’n klok kan ontwerpen. Deel uit de serie ‘Terugblikken’*, die aansluit bij een van de tien tijdvakken van de geschiedeniscanon van Nederland. Via de avonturen van Hendrik krijgen we een aardige kijk in het leven van de gewone mensen in de 17e eeuw en in het bestaan van Huygens. Achter in het boek staat extra informatie over Huygens, geïllustreerd met veel foto’s en tekeningen van zijn uitvindingen. Er is een verwijzing naar extra informatie. Op de tijdbalk is terug te vinden waar we Huygens moeten plaatsen in de tijd. Een leuk verhaal waarbij de duidelijke zwart-witillustraties goede ondersteuning geven. AVI-M6. Vanaf ca. 8 tot 12 jaar.

Illustraties in kinderboeken en fantasieverhaal

Afgelopen jaren heb ik steeds een nieuw fantasieverhaal geschreven bij het thema van de Kinderboekenweek. Waarschijnlijk doe ik dat dit jaar weer. Houdt mijn nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie.

Een fantasieverhaal is een verhaal dat bedoeld is om de fantasie bij kinderen te prikkelen. Zij tekenen terwijl een volwassene het verhaal voorleest en vullen zelf de belangrijkste elementen van het verhaal in. Aan het eind van de opdracht heeft elk kind zijn eigen verhaal getekend.

Het document fantasieverhalen kun je downloaden via de pagina Downloaden extra materiaal. Het wachtwoord staat bovenaan elke nieuwsbrief Tips leesbevordering.

In de digibordles Illustraties in kinderboeken laat ik diverse manieren van illustreren zien. De les maakt kinderen meer bewust van de tekeningen in boeken. Ze zien hoe ook in het beeld het verhaal verteld wordt. Deze les is prima om te doen voorafgaand aan de tekenopdracht met het fantasieverhaal.

Downloaden gratis digibordles (pdf).


Lessen bij de vorige thema’s

Kinderboekenweek 2020: En toen?
Kinderboekenweek 2019: Reis je mee?
Kinderboekenweek 2018: Kom erbij!
Kinderboekenweek 2017: Griezelen
Kinderboekenweek 2016: Voor altijd jong
Kinderboekenweek 2015: Raar maar waar
Kinderboekenweek 2014: Feest!
Kinderboekenweek 2013: Klaar voor de start
Kinderboekenweek 2012: Hallo wereld!
Kinderboekenweek 2011: Maak je eigen superheld!

 

Loading

6 Reacties

  1. Hallo Rianne,

    Hoe verkrijg ik het wachtwoord voor het downloaden van materiaal? Ik heb een profiel, mij aangemeld voor de nieuwsbrief, maar zie niet hoe of waar ik het wachtwoord kan vinden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.