driedapperepaardjes

driedapperepaardjes

Drie dappere paardjes

Een keer per jaar mogen drie paardjes met hun baas naar het dorp, waar kinderen een ritje op hun rug mogen maken. Dat wakkert in hen de behoefte aan iets anders van hun leven te maken. Ze besluiten de wei te verlaten en op zoek te gaan naar hun bestemming. En zo wordt Vlekje een werkpaard en Vosje een rijpaard. Alleen Zwartje weet nog niet wat hij wil. Totdat het circus arriveert en Zwartje verliefd wordt op Witje, het circuspaard. Voortaan treden ze samen op. Het verhaal wordt verteld in overwegend korte zinnen. In de paginagrote illustraties is de tekst in witte of rustige delen gedrukt. De illustraties zijn gemaakt in zachte tinten en laten veel details zien. Zo is op iedere afbeelding een muisje te zien, dat alle verrichting van de paardjes volgt. Voor- en achter in het boek op de schutbladen een landschap dat vanuit vogelperspectief is gemaakt; de drie paardjes zijn daarop ook terug te vinden. Een mooi uitgevoerd prentenboek in oblong formaat over het volgen van je hart. Vanaf ca. 4 jaar.

Recensie op Leestafel
Op de cover van het boek staan 3 mooie, glanzende paardjes; een witte pony met zwarte vlekjes, een lekker stoer zwart paard en een elegante bruine merrie met lange golvende manen.
De paardjes staan in een weiland bij een klein dorpje. Waar hun wei precies ligt, kun je zien op het overzicht aan het begin van het boek. Vlakbij hun weiland zie je ook nog een huis met een zwembad erbij en een stukje verder staat een gezellige boerderij. Het dorpje bestaat uit een paar huisjes en een kerk.

Vlekje, Zwartje en Vosje hebben het goed in hun weiland, er is gras genoeg en ze hebben ook een fijne schuilplek. Maar één keer per jaar is alles anders, dan lopen ze mooi opgepoetst en gezadeld door het dorp. Tijdens zo’n jaarfeest mogen kinderen een ritje op hun rug maken. De paardjes vinden het altijd geweldig. Maar na weer zo’n feestdag krijgen ze de kriebels, ze willen niet wéér een jaar niets te doen hebben. Ze willen een ander leven, altijd dat weiland is zo vervelend aan het worden. Ze besluiten te ontsnappen en springen over de sloot.
Vlekje wordt herkend door een jongetje van de boerderij en hij vindt Vlekje zo vreselijk lief, hij wil hem wel graag houden, mag Vlekje blijven? En zo wordt Vlekje tot zijn grote blijdschap een werkpaard. Dat is wat hij graag wilde.
Het meisje van het mooie huis is helemaal weg van Vosje, en Vosje van haar, want het meisje wil Vosje als rijpaard houden. Daarna wordt Vosje, die een beetje ijdel is, elke dag gepoetst en krijgt ze een mooi zadel. Dat is wat ze graag wilde.

En Zwartje? Hij weet het allemaal nog niet en gaat terug naar de wei, waar het nu wel héél stil is. Het wordt herfst, het wordt winter en daar staat Zwartje dan, in zijn eentje, tussen de rondvliegende herfstbladeren of in de sneeuw. Arme Zwartje, hij voelt zich best eenzaam.
Vlekje en Vosje komen regelmatig langs en vertellen dat ze gelukkig en blij zijn met hun nieuwe leventje. Zwartje weet nog steeds niet wat hij het liefste wil, en wacht nog maar even af, hij ziet het wel.
En dan… wordt het lente en arriveert het circus in het dorp. Uit een circuswagen stapt een prachtig wit paardje. Ze heet Witje vertelt ze Zwartje. Hij heeft nog nooit zo’n mooi paardje gezien. Kortom, Zwartje is als een blok gevallen voor Witje, hij is zwaar verliefd. Zij is wat hij graag wil! Met haar wil hij verder! En zo komt het dat Zwartje vanaf die dag een circuspaard is.

Een mooi verhaal met gekleurde, rustige afbeeldingen op een witte achtergrond. Op de illustraties zie je allerlei grappige details, zoals het kleine muisje dat op bijna elke afbeelding voorkomt. De ene keert ligt hij te luieren in een boom, de andere keer zit hij in het publiek van het circus of doet mooi opgedoft stiekem ook kunstjes aan de rand van de piste. Maar ook in het vogelnestje in de boom op het weiland gebeurt steeds wel iets. En zo zitten er nog veel meer kleine grapjes en aparte details in de tekeningen verwerkt.
Ook erg leuk is dat op de allerlaatste pagina, weer een overzicht van het dorp te zien is, het weiland is nu leeg, maar de paardjes zie je nog wel, dit keer bij hun nieuwe huis.
Een mooi verzorgd, fijn boek waar kinderen graag uit voorgelezen zullen willen worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.