Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen

De Kinderboekenweek 2022 gaat over natuur. Het motto is: Gi-ga-groen!
De Kinderboekenweek duurt van 5 t/m 16 oktober 2021.
Er is een nieuwe samenwerking met Hebban, dus alle informatie is daar te vinden.

In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen of picknicken in het park of vogels spotten en een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te ontdekken en te doen. Wil jij weten hoe een panda, tijger of ijsbeer leeft? Of ben je juist nieuwsgierig naar de dieren in de zee of diep onder de grond? Wil je alles leren over planten, bloemen en kruiden? En ben je benieuwd hoe je de natuur en het klimaat een handje kan helpen?

Er zijn heel veel boeken die jou helpen een echte natuurheld te worden. Ga mee op avontuur om al het moois van de natuur te zien en te ontdekken wat jij kan doen om haar te helpen! Leer bijzondere dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken. Kom daarna mee naar buiten. De Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen!

Andy Griffiths en Terry Denton, auteur en illustrator van de populaire reeks De waanzinnige boomhut, maken het Kinderboekenweekgeschenk voor de 68ste Kinderboekenweek.
Illustrator Marije Tolman maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek.

Schrijver in de klas

Ik werk aan een nieuwe uitvoering van Het geheim van de groene straat, voorlezen voor groep 1/2 en zelflezen in groep 3/4. Het verhaal gaat over natuur in de stad en ruimte voor kinderen om te spelen. Bij het boek komt een digibordles en een toneeltekst. Meer informatie volgt in januari 2022.

Je kunt mij uitnodigen via de Schrijverscentrale. Ik heb heel veel boeken waarin natuur een grote rol speelt, zoals in de series Blitz!, Zar en Robotoorlog. Overleg over de inhoud is altijd mogelijk.

Leerkracht n.a.v. digitaal schoolbezoek: ‘Hoi Rian, De kinderen hebben ontzettend genoten! Ze hebben na afloop aan de hele klas hun tekeningen laten zien. Ik stuur ze je per mail. Super bedankt voor dit inspirerende bezoek!’

In 2021 maakte ik speciaal voor schoolbezoeken een kort filmpje om kinderen alvast te laten zien wie er in de klas komt. Leuk om op het digibord te vertonen!

Onderbouw

Mijn bezoeken aan de kleuterklassen zijn heel interactief. Ik lees voor, vertel en vaak maak ik samen met de kleuters een filmpje op het bord. Een paar kleuters spelen dan mee in het verhaal dat ik voorgelezen heb. Ik gebruik hiervoor een iPad gekoppeld aan het digibord, in combinatie met een speciale app.

Het prentenboek Plets, plets, plats! over de herfst past perfect bij het thema: lekker knutselen met dingen uit de natuur, zoals kastanje en herfstblaadjes. Ik heb bij dit boek een mooie kijkdoos gemaakt, die ik vaak meeneem tijdens schoolbezoeken.

 

Ook de verhalen van Grote Beer en Kleine Bever passen heel goed.

In Pigmentus de kleurentovenaar staat een gedicht en een verhaal over Groen.
De tekeningen zijn van Mark Janssen.

 

In het prentenboek De wedstrijd van Schildpad en Haas sporten dieren in de natuur. Wie zal de wedstrijd winnen? Bij het prentenboek hoort een uitgebreide gratis digibordles.

Daarnaast heb ik veel voorleesverhalen over Boris en Katinka, die zich in de herfst afspelen. Voor kleuters is het het handigst om bij het seizoen te blijven en de Kinderboekenweek is in de herfst. Boevenstreken is alleen via mij verkrijgbaar. Het is mijn eerste boek, maar ik lees er nog vaak uit voor.  Er staan 12 korte voorleesverhalen in, een beetje als Jip en Janneke: realistisch, grappig, herkenbaar.

Middenbouw

Ik werk aan een nieuwe uitvoering van Het geheim van de groene straat, voorlezen voor groep 1/2 en zelflezen in groep 3/4. Het verhaal gaat over natuur in de stad en ruimte voor kinderen om te spelen. Bij het boek komt een digibordles en een toneeltekst. Meer informatie volgt in januari 2022.

Het ruimtewezentje Blitz is natuurlijk Gi-ga-groen! Blitz heeft een eigen website Blitzboeken.nl.
Blitz 5: Dino’s in de ruimte past zeker goed bij het thema. Het gaat over een groene bol, die lijkt op de aarde maar dan miljoenen jaren geleden. Alles is groen en er leven dino’s.

 

Diverse leesboekjes van mij sluiten aan bij het thema, bijvoorbeeld tip en taas.
De serie Zar speelt zich af in een Minecraft-achtig spel. Spelers moeten eten verzamelen, anders verliezen ze hun kracht. In Zar en het slijmmonster eet een reusachtige slak al het eten op. Lina heeft haar eigen boerderij.

 

Bovenbouw

In de dichtbundel Duizend levens staan diverse gedichten die goed bij het thema passen.
Bijvoorbeeld Bordjes aan de muur.

De aarde is een waardevolle schat.
Denk dus niet: wie na mij komt heeft pech gehad.

Ook in mijn bundel Alle wensen van de wereld en in de verzamelbundel Ik wou dat ik een vogel was staan gedichten van mij die goed aansluiten bij het thema.

 

Tilia, een van de hoofdpersonen uit de serie Robotoorlog (leesboeken met dyslexielettertype) houdt een schrift bij met aantekeningen over Overleven in de natuur. Op de website van Robotoorlog kun je door haar schrift bladeren.
Tip: Laat kinderen zelf een aantekeningenschrift maken over de natuur.

Illustraties in kinderboeken en fantasieverhaal

Afgelopen jaren heb ik steeds een nieuw fantasieverhaal geschreven bij het thema van de Kinderboekenweek. Misschien komt er een fantasieverhaal bij het thema groen.

Een fantasieverhaal is een verhaal dat bedoeld is om de fantasie bij kinderen te prikkelen. Zij tekenen terwijl een volwassene het verhaal voorleest en vullen zelf de belangrijkste elementen van het verhaal in. Aan het eind van de opdracht heeft elk kind zijn eigen verhaal getekend.

Het document fantasieverhalen kun je downloaden via de pagina Downloaden extra materiaal. Het wachtwoord staat bovenaan elke nieuwsbrief Tips leesbevordering.

In de digibordles Illustraties in kinderboeken laat ik diverse manieren van illustreren zien. De les maakt kinderen meer bewust van de tekeningen in boeken. Ze zien hoe ook in het beeld het verhaal verteld wordt. Deze les is prima om te doen voorafgaand aan de tekenopdracht met het fantasieverhaal.

Downloaden gratis digibordles (pdf).


Lessen bij de vorige thema’s

Kinderboekenweek 2021: Worden van je wil – Beroepen
Kinderboekenweek 2020: En toen? – Geschiedenis
Kinderboekenweek 2019: Reis je mee? – Vervoer
Kinderboekenweek 2018: Kom erbij! – Vriendschap
Kinderboekenweek 2017: Gruwelijk eng – Griezelen
Kinderboekenweek 2016: Voor altijd jong – Grootouders
Kinderboekenweek 2015: Raar maar waar – Wetenschap
Kinderboekenweek 2014: Feest! – Feesten
Kinderboekenweek 2013: Klaar voor de start – Sport
Kinderboekenweek 2012: Hallo wereld!– Culturen
Kinderboekenweek 2011: Superhelden! – Helden

229,686 totaal aantal vertoningen, 11 aantal vertoningen vandaag