Biografie (voor volwassenen)

Rian Visser

Kinderboekenambassadeur 2024-2026.

Gedichten, boeken lezen, bezig zijn met taal … leerlingen staan meestal niet te trappelen. Rian Visser (1966) schrijft humoristische en spannende kinderboeken, die perfect aansluiten bij de interesses van kinderen.
Door gebruik van nieuwe media, zoals apps en e-boeken, maakt ze kinderboeken ook voor minder goede lezers en nieuwkomers toegankelijk en is ze vernieuwend op het gebied van jeugdliteratuur. Bekend boeken van haar zijn Blitz!, Robotoorlog en Nippertje. Rian schrijft ook poëzie, bijvoorbeeld voor DICHTER van Plint. Vroeger schreef ze voor Sesamstraat.

Bij haar boeken maakt ze bruikbare digitale lessen, die je via haar website en nieuwsbrief ‘Tips leesbevordering gratis kunt downloaden. Rian Visser heeft een enorm netwerk dat ze gebruikt voor de uitwisseling van ideeën over taalontwikkeling en leesbevordering. Dit alles maakt Rian Visser voor velen hét voorbeeld van een creatieve inspirator en goede ambassadeur voor leesplezier, die vanuit haar ervaring waardevolle projecten aan het taal-, schrijf- en leesonderwijs in Nederland toevoegt.

Foto downloaden voor promotie

Deze foto’s zijn te gebruiken voor promotie. Download als zip-file in hoge resolutie.

   

Met Lars Deltrap (illustrator Blitz)

Prijzen

In 2023 ontving Rian een Gouden Zwaluw voor het leesboek Het geheim van de groene straat en de bijbehorende digibordles.

In 2022 werd Alle wensen van de wereld bekroond met de Gouden Poëziemedaille 2022 en met de Zilveren Griffel 2022.
De gedichten Heimwee en Mezelf kregen een Gouden Poëziester.

In 2013 ontving Rian in het kader van de Week van de Alfabetisering de Achmea persoonlijkheidsprijs voor haar strijd tegen laaggeletterdheid, in het bijzijn van Prinses Laurentien en mevrouw Jet Bussemaker, minister van OCW.

Grafische vormgeving

Rian studeerde van 1983 tot 1989 grafische vormgeving aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch In 1994 begon ze haar eigen ontwerpbureau, waarin ze zich voornamelijk bezighoudt met boekvormgeving. Voor uitgeverij Gottmer verzorgt ze o.a. De Grijze Jager en Broederband. Ook veel van haar eigen boeken heeft ze zelf vormgegeven.

Schoolbezoeken en lezingen

Rian Visser is al jaren werkzaam als super enthousiaste Schoolschrijver. Daarnaast geeft ze inspirerende workshops aan leerkrachten, bibliothecarissen, leesconsulenten en Pabo-studenten, waarbij ze open staat voor wensen en inbreng van de kant van de organisatie en goed schakelt naar de doelgroep.

Rian vindt het leuk om kinderen tips te geven hoe ze zelf een verhaal kunnen bedenken. Ook legt ze graag uit hoe een boek gemaakt wordt. Ze schrijft graag voor kinderen die net leren lezen of die moeite hebben met lezen. Dan mag je nog niet teveel moeilijke woorden gebruiken en verhaal moet heel duidelijk zijn. Door spannende en grappige verhalen te maken, krijgen kinderen plezier in lezen.

Raadgedicht

Rian Visser is de bedenker en organisator van het project Raadgedicht, waarmee het werken met gedichten toegankelijk en spannend wordt. Raadgedicht startte in 2015. Vanaf 2017 organiseert Rian dit project samen met Het Poëziepaleis.

Boekentips op lekkerlezen.nu

Rian Visser is de oprichter van de website Lekkerlezen.nu op, waar Schoolschrijvers en kinderboekmakers advies geven over leuke kinderboeken. Kom even kijken! De site heeft een handige zoekfunctie,om te zoeken op leeftijd, onderwerp of soort boek.

Digibordlessen

Rian maakt vaak digibordlessen bij haar boeken met daarin opdrachten voor creatief schrijven, knutselen en tekenen. Deze gratis lessen kun je vinden op rianvisser.yurls.net.

Zelf uitgeven met Books2download

Soms kiest Rian ervoor om zelf uit te geven. Daarvoor heeft ze  haar eigen uitgeverij Books2download opgericht. Bijvoorbeeld de serie Robotoorlog, en de prentenboeken De wedstrijd van Schildpad en Haas en De steen en de tijd heeft ze zelf uitgegeven. De naam is in 2010 bedacht, toen ze voornamelijk digitaal uitgaf, zoals prentenboek apps, en is daarna zo gebleven.

Tips leesbevordering

Op de hoogte blijven van haar activiteiten en tips voor leesbevordering? Meld je gratis aan voor de Tips leesbevordering!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Loading