Boeken zoeken, digitale vaardigheid met kruiswoordpuzzels

In mijn Schoolschrijflessen wil ik kinderen leren hoe ze boeken moeten zoeken. Het liefst ga ik met de hele klas naar de Openbare Bibliotheek, maar dat is niet altijd haalbaar. Vanaf mijn huidige school is het 20 minuten lopen van school naar de dichtstbijzijnde vestiging.
Ik stimuleer de leerlingen om daar in hun vrije tijd naartoe te gaan en dat gebeurt gelukkig ook. Maar hoe zoeken ze boeken online? Hoe weten ze wat leuke boeken zijn? Op welke website kun je recensies vinden, gemaakt door kinderen? Of boekenfilmpjes van kinderen?

In mijn brievenbus op school kreeg ik een briefje van een meisje.

‘Lieve Schoolschrijver, ik vind De regels van Floor leuk. Zijn er nog meer boeken van Floor?’

Hoe digitaal vaardig zijn de kinderen? Ik merk vaak dat ze met zoeken niet verder komen dan iets intypen bij Google. Daarom maakte ik deze puzzels. Er zijn vier websites waarop ze informatie mogen zoeken. Zo maken ze daar gelijk kennis mee. Er staan ook een paar kennisvragen over boeken in, begrippen zoals flaptekst, illustrator, prentenboek, etc.

Hoe vinden ze een bibliotheek‘vestiging’ in hun buurt? Het woord vestiging blijkt volledig onbekend, maar staat wel op veel website van bibliotheken. En wat kost eigenlijk dat lidmaatschap? En wat heb je nodig om een boek te lenen?

De leerlingen mochten in groepjes van twee samenwerken. Er zijn twee puzzels (met gedeeltelijk dezelfde vragen). Maar zo kunnen ze niet echt bij elkaar afkijken. Ik maakte er een wedstrijdje van: welk groepje heeft het eerst het woord van 6 letters gevonden?

Puzzels downloaden

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.