Uitbundig slotprogramma De Schoolschrijver

Gisteren namen de schoolklassen van tien basisscholen in Amsterdam afscheid van hun schoolschrijver. Dat gebeurde met een feestelijk programma in Muziekgebouw aan ’t IJ. ’s Ochtends waren Karel Eijkman, Saskia van der Wiel, Lydia Rood en Erna Sassen aan de beurt. Zij bezochten scholen in Amsterdam West. ’s Middags namen Janneke Schotveld, Anneke Scholtens, Selma Noort en ikzelf afscheid van onze scholen uit Amsterdam Oost. Abdelkader Benali, ambassadeur van de stichting, presenteerde de dag.

De 3de editie van De Schoolschrijver bereikte in totaal 4000 leerlingen, hun leerkrachten en ouders. De Schoolschrijver is een vernieuwend literair-educatief initiatief met als doel het leesplezier van kinderen te stimuleren. De Schoolschrijver richt zich op basisscholen met kinderen die niet of weinig in aanraking komen met literatuur en boeken.

Anneke Scholten met twee leerlingen. Foto © Chris van Houts

Janneke Schotveld las het verhaal ‘De Lettervreter’ voor dat ze speciaal voor gelegenheid geschreven heeft. Anneke Scholtens zong met de hele zaal het Schoolschrijverslied. Iedereen kon meezingen, want de tekst stond op het bord. Ik zag de kinderen van De Valentijnschool goed meezingen. Zij houden wel van muziek en dansen!

Rian Visser en kinderen van de Valentijnschool laten Timo en het toverstokje zien. Foto © Chris van Houts

Daarna lieten Faris, Beyzanur en Maroua een stukje uit de app Timo en het toverstokje zien, die speciaal gemaakt is voor het Jaar van het Voorlezen. Zij hebben in de klas de tekst van deze app ingesproken. En dat is best knap als je in groep 3 of 4 zit. De zaal kon op een groot scherm meekijken.

Selma Noort vertelde een saai verhaal en daarna liet ze zien wat je moet doen om een saai verhaal leuk te maken.

Naast de schoolschrijvers lieten ook de kinderen zien wat ze afgelopen half jaar geleerd of gedaan hebben. Ik was erg trots op Nahid uit groep 7. Alle kinderen uit mijn groep 3, 4 en 7 hebben hun eigen boek gemaakt. Nahid las haar boek voor. Haar verhaal gaat over de rockzanger Gustave. Het verhaal is grappig en met veel vaart geschreven. Abdelkader hoorde het natuurlijk voor het eerst en stond erbij te grinniken. Hij vond de dialogen heel goed. Nahid las met heel veel overtuiging voor en dat ze zenuwachtig was, wist ik omdat ze het gezegd had, maar daar kon je niks van merken. Maar eigenlijk ben ik trots op alle kinderen van de Valentijnschool. Ze konden helaas niet allemaal op het podium, maar in de klas hebben ze wel voorgelezen uit hun eigen boeken. Kijk maar naar dit filmpje, dat op school gemaakt is. Nahid zie je op 5:00.

Het was super! Toen ik na afloop mijn bloemen aan Nahid ging brengen werd ik helemaal doodgeknuffeld door de kinderen uit groep 4. Zo lief. Ik zal jullie missen, Valentijnschool!

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.