Welk dier ben jij diep vanbinnen?

Als Schoolschrijver heb ik in een paar groepen 4/5 Wij zijn tijgers! van Edward Van de Vendel voorgelezen. Een heel mooi prentenboek over dieren die spelen dat ze andere dieren zijn, zoals supertijgers en superolifanten.

Na het voorlezen liet ik als voorbereidende oefening de kinderen in tweetallen een dier in gedachten nemen. De ander moest dat dier raden door vragen te stellen waarop je met ja/nee kan antwoorden.

Daarna kozen de kinderen welk dier zij diep vanbinnen zijn. En ze schreven met behulp van een werkblad op wat die dieren doen. Maar het kind kan iets wat dat dier niet kan. Daarom is hij/zij een super… Het werkblad kun je downloaden als je je aanmeldt voor de Tips leesbevordering (zie onderaan dit bericht).

De leerlingen bedachten ook geluiden die bij de dieren hoorden en hoe ze deze konden opschrijven. Spelling is vaak erg lastig, maar het leuke van deze geluiden is dat je het helemaal mocht schrijven zoals je wilde. Het kon dus niet fout zijn.

 

Ter afsluiting mochten sommige kinderen hun tekst voorlezen. Iedereen wilde een beurt. We keken telkens of we dat dier konden ‘zien’ in dat kind diep vanbinnen. Een jongen die heel moeilijk leest en schrijft, hakkelde zichzelf trots door zijn tekst heen. De hele klas was stil en gaf een applaus. Erg mooi.

Boekbesprekingen

Verder oefen ik een beetje in het maken van boekbesprekingen, omdat ze aan het stemmen zijn voor de Kinderjury. Goede werkbladen maken valt niet altijd mee. :)

Ik vond het boek …

Bewaren

Bewaren

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.