Kinderen vinden het leuk om op de iPad te gamen, interactieve prentenboeken te lezen of filmpjes te bekijken. Maar de iPad is ook heel geschikt om zelf creatief mee bezig te zijn. Ik heb hiervoor verschillende creatieve apps bekeken en uitgeprobeerd. Ik zocht naar apps waarmee je animaties of cartoons kunt maken. Er zijn ook veel teken-app, maar die wijzen zichzelf wel en bieden niet zoveel extra, wat op gewoon tekenpapier niet zou kunnen.
Hoe wordt een app gemaakt?
In mijn les Hoe wordt een app gemaakt? vertel ik hoe een interactieve prentenboek app wordt gemaakt en laat ik op pag 17 drie apps zien, waarmee leerlingen zelf aan de slag kunnen. Met de app Toontastic kunnen kinderen zelf een tekenfilmpje maken. De apps Animation Creator en Doink zijn heel geschikt om animaties mee te maken.
Zelf de iPad creatief gebruiken
De laatste tijd word regelmatig gevraagd of ik tijdens een workshop kinderen iets op de iPad kan laten doen, bijvoorbeeld in combinatie met gedichten. Omdat zo’n workshop vaak maar een uur kan duren, zocht ik een simpele app waarmee leerlingen snel kunnen werken. Maar het moest wel een goede app zou zijn, die ook de mogelijkheid biedt om op door te werken als je een wat geavanceerdere anmatie wilt. En ik zocht een app die veel vrijheid geeft en ruimte biedt aan creativiteit, dus liever niet bestaande figuurtje laten bewegen en praten.
Drie creatieve apps
Toontastic is erg leuk om kinderen te leren hoe ze een verhaal moeten bedenken. Bedenk een achtergrond en figuren, bedenk een probleem, uitdaging, hoogtepunt en oplossing. In 5 stappen heb je zelf een verhaal gemaakt.
Een nadeel is echter dat kinderen vooral bestaande achtergronden en figuren zullen gebruiken. Er is wel een optie om deze zelf te tekenen, maar dat is vrij tijdrovend en de figuren die je zelf tekent kunt je niet laten bewegen; alleen verplaatsen op het scherm.
Doink is een zeer uitgebreide app voor het maken van animaties. Je kunt met vectoren werken (voor de specialisten) en kiezen uit een bibliotheek van bestaande tekeningen en animaties. Dat laatste vind ik eigenlijk een nadeel. Ik wil liever dat de kinderen zelf tekenen, hoe primitief ook. En ik zag geen mogelijkheid om geluid te gebruiken.
Animation Creator ziet er in eerste instantie niet zo gelikt uit, maar is toch een heel handige app. Kinderen kunnen er vrij simpel een animatie mee maken en als ze de basis onder de knie hebben, biedt de app veel extra’s om geavanceerdere animaties te maken. Je kunt geluid toevoegen en je filmpjes exporteren naar YouTube.
Zelf een animatie maken, gratis digibordles
Bij de app Animation Creator heb ik gemaakt. In deze les maken leerlingen een animatie maken bij een gedicht. Ze kunnen ook zelf een verhaal bedenken of gewoon een op zichzelf staande animatie maken. De uitleg kan klassikaal gegeven worden. Daarnaast kunnen leerlingen individueel met deze les werken en hem als handleiding gebruiken. Print de les of zet hem op de iPad in iBooks.
Ik hoop dat deze les het creatief werken met de iPad wat makkelijker maakt en hoor graag feedback van leerkrachten!
Nog meer gratis digibordlessen.
Digibordles: Zelf liefdesgedichten schrijven
1 Reactie