Met Pento op de iPad een prentenboekje met geluid maken

Share

Al eerder schreef ik over creatieve dingen die kinderen op de iPad kunnen doen. Zoals zelf een animatie maken met Animator Creator of ShowMe. Een echt boekje maken is ook leuk en de app Pento is hiervoor heel geschikt. Ik heb een handleiding gemaakt die geschikt is voor kinderen en ouders om thuis mee te werken en voor leerkrachten en leerlingen op de basisschool of voortgezet onderwijs.

Tip: laat de kinderen in de meivakantie een prentenboek bedenken en maken. Mail het resultaat aan rian [@] rianvisser.nl: dan kan ik het op mijn iPad bekijken.

Wat is Pento?

De app Pento is eigenlijk bedoeld om een soort notitieboekjes mee te maken, waarbij je tekeningen, foto’s, geluid en video kunt samenvoegen. Ik ontdekte dat Pento erg leuk is met kinderen boekjes mee te maken. De app is heel gebruiksvriendelijk en biedt veel mogelijkheden. Kinderen leren naast verschillende basisvaardigheden op de app zoals typen, foto’s zoeken of maken, tekenen en geluid opnemen. Daarnaast oefenen ze in het bedenken van een verhaal. Om dat wat makkelijker te maken zitten aan het einde van de handleiding vier voorbeeldverhaaltjes die kinderen zelf kunnen afmaken.

Hoe ziet zo’n boekje eruit?

  • Een boekje heeft meerdere pagina’s.
  • De pagina’s zijn staand en je ziet maar één pagina tegelijk.
  • Op elke pagina kun je tekenen, schrijven, video’s en/of foto’s importeren en geluid opnemen.
  • De elementen kunnen makkelijk worden verschoven, vergroot, verkleind of bewerkt.
  • Pento boekjes kunnen makkelijk worden gedeeld met andere iPad gebruikers.

NB. De app is niet geschikt om professionele prentenboeken mee te maken die je in de App Store kunt verkopen.

Pento Lite is gratis. Je mag daarin één boekje maken.
Om meerdere boekjes te maken moet je de app Pento kopen. Hij kost op het ogenblik € 2,69.

De handleiding

Ik heb ervoor gekozen de handleiding als pdf gratis te verspreiden. Je kunt hem hier downloaden.
Veel plezier ermee! Aanvullingen, feedback en andere reacties zijn altijd welkom: via de mail of als reactie hieronder.

 

 

 

 

33 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

2 Reacties

  1. Dank je voor de handleiding .. het is een super leuke en makkelijke app. Heb hem voor 2 ll groep 4 op school gebruikt bij het project water. Door de hele school gezocht naar waterdingen. Leerlingen mochten foto’s met de iPad maken van alles wat met water te maken had. Ze hebben dit later met omschrijving in een boekje gezet. Ll hebben dit op klein beetje hulp na, bij de eerste foto in het boekje plaatsen, zelfstandig gedaan. Daarna hebben ze het aan de groep gepresenteerd. Ze vonden het geweldig om te doen. Nu kunnen ze de volgende keer ook geluid toevoegen. Leuk.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.