Tekenen bij een fantasieverhaal – Gi-ga-groen

Wat is een fantasieverhaal?

Voor de achtste keer heb ik een fantasieverhaal geschreven bij het thema van de Kinderboekenweek.

Wat is een fantasieverhaal?
Het is een verhaal waarbij kinderen kunnen tekenen. De kinderen vullen zelf de belangrijkste elementen van het verhaal in. Aan het eind van de opdracht heeft elk kind zijn eigen verhaal gemaakt. Het is géén oefening begrijpend luisteren! Het kind mag loskomen van de tekst en zijn/haar eigen fantasie volgen.

Gi-ga-groen De Boom in

Het fantasieverhaal bij het thema Gi-ga-groen heet De boom in.
Je kunt de kinderen het best laten werken op het werkblad dat je op pagina 40 vindt in het document met de fantasieverhalen.

Lees het fantasieverhaal De boom in voor. De kinderen tekenen eerst in het middelste vakje, daarna in het derde vakje en tot slot bedenken ze het begin van het verhaal. Op die manier ontstaat er een origineel verhaal.
Kinderen die niet zo taalvaardig zijn, kunnen hun verhaal tekenen. Andere kinderen kunnen het juist prettig vinden om te mogen schrijven.

Waar vind ik het?

De fantasieverhalen zijn alleen voor lezers van mijn nieuwsbrief Tips leesbevordering. Zij kunnen het gratis downloaden via de pagina Downloaden extra materiaal. Het wachtwoord voor deze pagina staat bovenaan elke nieuwsbrief.

Illustraties in kinderboeken

De digibordles Illustraties in kinderboeken laat ik diverse manieren van illustreren zien. Het maakt kinderen meer bewust van de tekeningen in boeken en hoe ook in beelden een verhaal verteld wordt. Deze les kun je doen voorafgaand of na afloop van de tekenopdracht.
Downloaden gratis digibordles (pdf).

 

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.