Houdt jouw kind niet van lezen? 12 video’s over over Robotoorlog

Houdt jouw kind niet van lezen? Misschien heeft hij of zij nog niet het boek gevonden dat bij hem of haar past!

De serie Robotoorlog is geschreven voor kinderen die van actie houden. Er gebeurt veel, je kunt er veel van leren, het is spannend en er wordt rijke taal gebruikt. De serie is niet zo gewelddadig als misschien lijkt: maar wel voor stoere kinderen. Mensen vechten tegen robots. Er vloeit weinig bloed, want mensen helpen elkaar tegen de bedreiging van de machines.

Robotoorlog is een serie als geen andere. Daarom heb ik 12 korte video’s gemaakt, waarin ik meer uitleg geef. Hieronder zie je ze. Kies maar uit welke je wilt zien!

Zwakke lezers

In deze video vertelt Rian Visser waarom de boeken heel geschikt zijn voor kinderen of volwassenen die niet zo makkelijk lezen. Er is een dyslexie-lettertype gebruik. Er zit veel vaart in het verhaal. De hoofdstukken zijn kort. Flashbacks staan in een grijs kader. Het verhaal wordt zoveel mogelijk chronologisch verteld.

Voeding

In deze video hoor je welke rol voeding speelt. Stel dat robots de baas worden over een voedselfabriek en giftig voedsel gaan maken? Robots hoeven niet te eten, maar mensen wel. Kan voedsel gebruikt worden als wapen?

Vechtsport

In deze video hoor je waarom Rian Visser een serie wilde schrijven over vechtsporten. Veel kinderen zitten op judo, jiujitsu, taekwondo, aikido, boksen, kungfu of een andere vechtsport. Er bestaan bijna geen boeken over.

Spannend

In deze video vertelt Rian Visser dat ze zin had om een écht spannend verhaal te schrijven. Gewoon, omdat veel mensen daarvan houden.

Pesten en ruzie

In deze video vertelt Rian Visser dat haar boeken niet aanzetten tot geweld. Aikido wordt op scholen vaak gebruikt om kinderen te leren hoe ze een gevecht kunnen vermijden of voorkomen. Zowel fysiek als geestelijk moet je proberen om je in de tegenstander te verplaatsen. Door begrip te hebben voor diens standpunt is een gevecht vaak niet nodig. Word je toch aangevallen, dan kun je leren om je zo te verdedigen dat je de ander geen schade toebrengt.

Perspectief

In deze video vertelt Rian Visser over het wisselende perspectief. Het verhaal wordt vanuit Denny, Tilia, Arion of Panthera vertelt. In de sleutel aan het begin van het hoofdstuk kun je zien via welke hoofdpersoon je op dat moment het verhaal beleeft.

Oosterse kennis

In deze video vertelt Rian Visser over de Oosterse kennis die ze opdeed door jarenlang niet alleen vechtsporten, maar ook shiatsu massage te leren. Daarbij kreeg ze les in Chinese Traditionele Geneeswijzen (TCM). Onderdelen van deze oude kennis heeft ze in het verhaal gebruikt, zoals bijvoorbeeld ‘kyo’ en ‘jitsu’.

Natuur

In deze video hoor je dat er in de boeken ook veel kennis over de natuur verstopt zit. Wist je bijvoorbeeld dat de takjes van een acacia hol zijn?

Ki en mushin

In deze video hoor je meer over de spirituele achtergronden van vechtsporten, zoals een kalme geest (mushin), gebruik van energie (ki) en focus op je centrum (hara).

Fantasie

In deze video vertelt Rian Visser hoe ze door het bedenken van nieuwe robots de fantasie van kinderen wil prikkelen. Sommige robots die ze bedacht bleken werkelijk te bestaan. Andere zijn nog in ontwikkeling of komen nog. Als je door het schrift van Arion bladert, zie je welke robots bedacht zijn.

Diversiteit

In deze video vertelt Rian Visser over diversiteit. Zij wil dat alle kinderen zich in de verhalen kunnen herkennen. Daarom komen alle huidskleuren voor en hebben veel mensen zelfverzonnen namen. Ook is niet duidelijk in welk land het verhaal zich afspeelt.

AVI en leeftijd

In deze video hoor je dat de boeken expres niet op AVI-niveau geschreven zijn. De boeken zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar en er is geen bovengrens.

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.