Raadgedicht gaat door!

UPDATE 31 JULI 2018

Van 9 september tot 16 november zullen er weer 10 raadgedichten komen voor de jeugd!
De Kinderboekenambassadeux Monique en Hans Hagen hebben als motto: Lees elke dag een gedicht. Zij hebben actie ondernomen toen Raadgedicht niet door dreigde te gaan en in De Versterking een sponsor gevonden die een nieuwe serie van Raadgedicht voor het primair onderwijs mogelijk maakt.
Dus we gaan door! Zet de data maar alvast in de agenda.

ORIGINEEL BERICHT

In najaar 2015 ging Raadgedicht voor het eerst van start. Met dit project wilde ik poëzie terugbrengen in de klas. Als Schoolschrijver had ik ontdekt hoe interessant het is om een gedicht te lezen waarin één zorgvuldig gekozen woord ontbreekt. Hierdoor ga je als lezer zelf meedenken met de dichter.

Leerkrachten vonden het een leuke manier om met kinderen over poëzie te praten. Bibliothecarissen deden het spel onderling. Buitenlandse scholen deden mee. Er waren individuele inzendingen van jong en oud. Meedoen was gratis en voor iedereen. Er waren twee series: in het najaar tien weken voor PO en in het voorjaar tien weken voor VO.

De gedichten werden speciaal voor Raadgedicht geschreven en waren nog nergens anders gepubliceerd. De dichters kregen betaald voor hun deelname. En uiteraard kostte het maken van de app, website en het organiseren van het project ook geld.

Waarom is er najaar 2018 geen Raadgedicht?

Financiering van dergelijke projecten is altijd lastig; je bent afhankelijk van fondsen. Stichting Lezen, Het Kinderboekenmuseum en Uitgeverij Zwijsen hebben de opstartfase financieel ondersteund. In 2016 heeft Stichting Poëziepaleis het op zich genomen om fondsen te werven. Stichting Poëziepaleis organiseeert jaarlijks o.a. de wedstrijden Kinderen en Poëzie en Doe Maar Dicht Maar.

Het Nederlands Letterenfonds en Stichting Lezen ondersteunden ons om het project voort te zetten. Het Poëziepaleis en ik deden samen de praktische uitvoering. Op deze manier hebben we het project nog twee jaar kunnen voortzetten. Op het ogenblik is er echter geen sponsor voor Raadgedicht gevonden. Vaak is geld vinden om een nieuw project opstarten makkelijker dan om een project voort te zetten.

Dit betekent dat Raadgedicht voorlopig gaat stoppen. De app en website kosten geld. We willen de dichters betalen en een redelijke vergoeding voor een deel van de uren die gemaakt worden voor de uitvoering: dichters uitnodigen, gedichten vormgeven, webpagina’s maken, persbericht schrijven, ansichtkaarten ontwerpen en laten drukken, enzovoort, enzovoort.

Hoe nu verder? Dat weet ik even niet. Wie een idee heeft hoe we dit project kunnen voortzetten, mag mij mailen. De website en de app blijven voorlopig bruikbaar. Er zullen deze herfst alleen geen nieuwe gedichten verschijnen. Achter de schermen wordt nagedacht over de voortgang van het project. Alle ideeën zijn welkom!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.