VvL-penning 2013 toegekend aan Annemiek Neefjes voor De Schoolschrijver

De VvL-Penning 2013 is toegekend aan Annemiek Neefjes voor haar grote inzet voor het bevorderen van de leescultuur op scholen, vooral ook in wijken waar lezen minder vanzelfsprekend is. Neefjes is de bedenker van De Schoolschrijver (www.deschoolschrijver.nl), een concept waarvoor zij in een paar jaar tijd fondsen, gemeenteraadsleden en sponsors heeft weten te interesseren. Ik ben dit jaar voor de schoolschrijver op basisschool De Valentijn in Amsterdam, waar ik alle kinderen hun eigen boek laat maken. Het is fantastisch om te doen en alle schrijvers worden vanuit De schoolschrijver heel goed begeleid. 

Een groeiend aantal scholen ziet inmiddels in hoe een nauwe samenwerking tussen een schrijver en een school het lezen en creatief schrijven bij kinderen kan stimuleren. Annemiek Neefjes bewerkstelligt met De Schoolschrijver dat kinderen het plezier van het lezen en verhalen schrijven ontdekken. Niet alleen schrijvers en lezers zijn gebaat bij deze samenwerkingsverbanden; de leescultuur in het algemeen vaart hier wel bij.

Met de toekenning van de VvL-Penning 2013 wil de VvL de werkzaamheden van Annemiek Neefjes loven en haar stimuleren om het concept van De Schoolschrijver landelijk uit te zetten.

Op zaterdag 8 juni 2013 zal de VvL-Penning tijdens de algemene ledenvergadering van de VvL worden uitgereikt in de Zilveren Toren in Amsterdam (Stationsplein 51-53). De lofrede wordt uitgesproken door Lydia Rood*.

De Vereniging van Letterkundigen (VvL) heeft in 2007 de VvL-penning ingesteld. De Penning is een blijk van waardering voor mensen of instanties die, al dan niet op eigen initiatief, iets ondernemen of presteren dat schrijvers en/of vertalers ten goede komt en die daarvoor naar de mening van de VvL te weinig publieke waardering krijgen. Op voordracht van de leden van de VvL kent het bestuur de VvL-penning jaarlijks toe. De penning werd achtereenvolgens toegekend aan Richard Thiel, Stichting Schrijvers School Samenleving, VPRO’s De Avonden, het Platform Theaterauteurs, Toin Duyx en Molly van Gelder (Vertalersvakschool). Meer informatie staat opwww.vvl.nu onder ‘literaire prijzen’.

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.