Gisteren ontdekte ik een Engels blog over Accessibility: een manier om ervoor te zorgen dat de gebruiker van een app op de iPad of iPhone deze app niet kan verlaten en binnen de app niet overal op kan drukken. Dit is ideaal voor ouders of leerkrachten die willen dat een kind binnen de app blijft. Maar er zijn meer toepassingen te bedenken, bijvoorbeeld voor boekwinkels of bibliotheken, die een iPad voor hun klanten willen neerzetten, waarop de webwinkel of catalogus geraadpleegd kan worden.
Beperkte toegankelijkheid instellen
Hoe werkt het?
Ga naar de Instellingen, Algemeen en kies vervolgens Toegankelijkheid.
In het menu Toegankelijkheid kies je voor Begeleide toegang.
In het menu Begeleide toegang zet je het schuifje op ‘aan’ en stel je een toegangscode in.
Als je teruggaat naar Toegankelijkheid zie je onderaan Driemaal thuisknop indrukken (zie plaatje 2). Dit is de manier om toegankelijkheid binnen een app in te stellen of weer ongedaan te maken. Vergeet hiervoor je toegangscode niet.
Een voorbeeld
In de app Safari heb ik de website www.rianvisser.nl geopend. Ik wil dat mensen mijn website kunnen bekijken, maar dat ze niet naar een andere website kunnen gaan en niet de app kunnen verlaten.
Druk driemaal op de thuisknop.
Een screendump maken is nu niet meer mogelijk, dus ik heb even met een ander apparaat een foto van de iPad gemaakt.
Onderin verschijnt een menu. Hierin kun je aanraking uitzetten (ik heb het aan gelaten) en het roteren van de app uitzetten.
Teken nu op het scherm een cirkel of rechthoek om de gebieden die gedeactiveerd moeten worden. Ik wil bijvoorbeeld dat de zoekbalk van Safari niet aanklikbaar is. Je kunt zoveel gebieden selecteren als je wilt.
Klik rechtsboven op Start als je klaar bent.
Het bovenste deel van het scherm is nu bedekt met een gearceerd grijs vlak en kan niet gebruikt worden. De bezoeker kan de app niet verlaten.
Op deze manier kan in een app het advertentiegedeelte voor kinderen afgeschermd worden. Of buttons waarvan u niet wilt dat de gebruiker deze kan aanklikken.
U kunt de begeleide toegang verlaten door driemaal op de thuisknop te drukken en uw toegangscode in de vullen.
Dank voor je artikel. Ik weet nog niet of we dit in onze organisatie gaan toepassen maar dit is zeker een handige functionaliteit.
Her en der stappen we over naar tablet gebruik bij onze opleidingen. Ervaringen van andere professionals zijn een goede informatiebron.