NIEUW: meelees e-boek, speciaal voor beginnende lezers

Sinds vandaag staan er in de iBookstore twee AVI-leesboekjes met geluid. De tekst wordt langzaam voorgelezen met tussen elk woord en elke lettergreep een korte pauze. Omdat dit type boek zo nieuw is, bestaat er nog geen naam voor. Het is geen app, maar een e-boek verkrijgbaar in de iBookstore. Wij noemen het een ‘meelees e-boek’.

Mus en Muis

De boekjes gaan over de twee vrienden Mus en Muis. Mus is vaak een beetje bang. Muis doet juist erg stoer. In Mus hijst het zeil (AVI start) gaan ze samen zeilen en kamperen en in Mus danst op het ijs (AVI M4) doen ze mee aan een wedstrijd kunstschaatsen op televisie. De onderwerpen zijn spannend en de verhalen zitten vol vaart en humor.
De tekst is van Rian Visser, die voor beginnende lezers bij uitgeverij Gottmer een serie leeskoffertjes uitbracht en ook voor de educatieve uitgeverij Zwijsen en uitgeverij Delubas eerste leesboekjes schrijft. De stoere tekeningen zijn van Alex de Wolf, onder andere bekend van de serie geschiedenisboeken, zoals In een land hier ver vandaan. De tekst wordt levendig voorgelezen door Christine van Dreumel, logopediste en stemtherapeut.

Hoe werkt het?

Kinderen kunnen het boek beluisteren door op de luidspreker te klikken, rechtsboven in de navigatiebalk. Kies vervolgens: Begin met lezen.
Het beste kiest u voor de optie handmatig de bladzijden omslaan. Uw kind heeft dan tijd om even te pauzeren, naar de tekening te kijken of om de tekst nog eens zonder hulp zelf te lezen. Beginnende lezers willen de tekst graag aanwijzen. In een e-boek is de kans groot dat ze dan per ongeluk naar een volgende of vorige bladzijde gaan. TIP: Gebruik een plastic stokje, pen of potlood om de woorden aan te wijzen.
Linksboven kunt u naar de inhoudsopgave gaan en in het menu onderaan is het mogelijk om snel door het boek te bladeren. Delen van de pagina kunnen eventueel uitvergroot worden. Met een bladwijzer kunnen kinderen onthouden waar ze gebleven zijn.
Vooralsnog is een meelees e-boek alleen leesbaar op een iPad, iPhone of iPod Touch. De verwachting is echter dat komend jaar meerdere tablets en e-readers dit formaat zullen gaan ondersteunen.

Onderwijs

Voor het onderwijs kunnen deze boekjes ingezet worden voor RALFI en connect lezen. Luister bijvoorbeeld eerst naar de pagina en lees hem daarna zelf. Door op de tekst te klikken kunt u deze nog een keer horen.
Ook zwakke lezers of kinderen die last hebben van dyslexie zullen op deze manier van lezen genieten. Wellicht kunt u ouders, die zelf niet goed Nederlands spreken, enthousiast maken om thuis met hun kinderen een meelees e-boekje te lezen.

Testen en feedback

Omdat dit een heel nieuw soort leesboekje is, horen we heel graag uw mening. Wij zijn benieuwd naar ervaringen van leerkrachten, ouders én kinderen. U kunt ons mailen op info@books2download.nl. Ook recensies in de iBookstore zijn van harte welkom. Of misschien vind u het leuk om een stukje op de website van uw school te schrijven om ouders op deze boekjes te wijzen? Laat het ons weten! Wij kunnen dan op onze site naar uw school linken.
De verwachting is dat einde volgende maand de volgende serie boekjes verschijnt. Uw feedback is van harte welkom!

Verkrijgbaar in de iBookstore.
Introductieprijs € 3,99 per stuk.
Een demo versie is gratis te downloaden.

Lees ook: Een nieuwe manier van (voor-)lezen! Prentenboeken en eerste leesboekjes in de iBookstore.

Loading

1 Reactie

  1. Ooit werkte ik een poosje voor een orthopedagoog aan een speciale school(lom). Voor die school sprak ik de leesmethode in voor het ‘natuurlijk lezen’. Via de bandrecorder luisterde de lezer de tekst af en las mee in het gewone leesboek. Daarnaast maakte ik lijsten met woordgroepen, zoals: in de kast, die apart geoefend werden, als eenheid, dus zonder pauze tussen de woorden. In de boeken streepte ik de woordgroepen aan en bij het inlezen sloeg ik hier en daar zo’n woordgroep over, het kind las dan die groep zelf. Het heeft heel wat kinderen geholpen bij het lezen.
    Leuk om te zien dat het luisterlezen nieuw leven wordt ingeblazen. Jammer dat het materiaal dta ik heb hier ligt te niksen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.