Kennisnet: Speel mee in je eigen boek!

Kennisnet Kinderboekenweek 2011Kennisnet maakte speciaal voor de kinderboekenweek 2011 met het thema ‘Superhelden’ op haar site www.kids.kennisnet.nl een nieuw eiland genaamd Kinderboekenland. Ik schreef hiervoor een boek waarin de lezer zelf meespeelt en het verhaal kan bepalen.

Kinderboekenland

Op het eiland Kinderboekenland kunnen kinderen drie opdrachten doen die met boeken en/of helden te maken hebben. Bij elke opdracht wordt een deel van de geheime code (die linksbovenin de pagina te zien is) ingevuld. In “Welke titel hoort bij welk omslag” moet je 6 boekomslagen en titels combineren. Dit is geschikt voor groep 5 en hoger. Het spel “Mep de boekenworm” is zenuwslopend. Ik liet het mijn zoon doen, want ik haalde de 20 wormen in een minuut telkens niet. Het spel “Wat is er eerder?” gaat over de ontwikkeling van schrift en lezen.

Tips over schrijven door bekende schrijvers

Ook op de site (in het roze schermpje rechtsboven dat je naar beneden kunt trekken) zitten vier filmpjes van kinderboekenschrijvers. Ze vertellen hoe ze schrijven en geven tips. Ik schrijf graag in een luie, rode stoel, mijn benen op een krukje, pantoffels aan en de poes die toekijkt. Daarna typ ik het uit op de computer. Kijk maar!
Paul van Loon, Simone kramer, Jacques Vriens en ik zijn gefilmd. Als je op een filmpje klikt, wordt je doorgestuurd naar de Youtube-site. Jaques Vriens zegt: ‘Als je een verhaal schrijft, moet je eerst weten hoe het afloopt. Dan weet je waar je naartoe moet schrijven. Het einde kan natuurlijk nog welk veranderen.’
Ik zeg: ‘Als je een verhaal gaat schrijven, hoef je nog niet te weten hoe het afloopt. Het is juist spannend als je dat nog niet weet, want dan moet je je fantasie gebruiken en kun je jezelf verrassen.’ Zo zie je maar. Schrijven moet je gewoon doen, zoals je het zelf wilt.
Hieronder zie je mijn filmpje.

 

Heb je de code gevonden? Speel mee in je eigen boek!

Welkom in LeeslandMet de code die kinderen met de opdrachten verkregen hebt, kunnen ze een interactief en gepersonaliseerd kinderboek lezen. De tekst is geschikt voor zelf lezen vanaf ongeveer 8 jaar. Voor jongere kinderen kan het worden voorgelezen. De tekeningen zijn gemaakt door Stefan de Groot, een bekende striptekenaar en animator.

Welkom in leesland!
Fijn dat je hier naartoe gekomen bent. Je kunt een spannend verhaal lezen en zelf meedoen in een avontuur! Kijk maar eens rond. Rechts zie je een donker bos met een kasteel. Links zie je een stad, die misschien lijkt op de jouwe, maar waar geheimzinnige dingen gebeuren. Waar wil jij heen? Klik op de wegwijzer.

Kinderen kunnen zelf kiezen of ze naar het bos of naar de stad willen gaan. Ze vullen hun naam in en dan begint hun avontuur. Aan het eind van het verhaal mogen ze zelf een titel bedenken en kunnen ze hun eigen verhaal printen.

Bos

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.