Alle wensen van de wereld wint de Gouden Poëziemedaille!

UPDATE 12 juni 2022

Tip! Luister naar de podcast Beeldspraak Alle wensen van de wereld.

De bundel Alle wensen van de wereld is driemaal in de prijzen gevallen! De jury bekroonde de bundel Alle wensen van de wereld met de Gouden Poëziemedaille 2022, de tweejaarlijkse prijs van het Vlaamse Poëziecentrum en CANON Cultuurcel. Twee afzonderlijke gedichten kregen een Gouden Poëziester.
De tekeningen in de bundel zijn van Janneke Ipenburg en de bundel is in 2021 verschenen bij Uitgeverij Leopold.

Er waren drie nominaties:
Alle wensen van de wereldRian Visser, (Leopold, 2021)
Een krekel in mijn slaapzakSuzanne Weterings (Querido, 2021)
MagneetjeMilja Praagman (Leopold, 2021)

Gouden Poëziesterren

Verder koos de jury uit ongeveer 1000 gedichten 5 gedichten per graad, waarop kinderen konden stemmen. Dus het was al een hele eer dat er drie gedichten van mij bij de nominaties zaten! Dit waren de gedichten die meededen voor de Gouden Poëziesterren.

Maar liefst 105.000 Vlaamse kinderen hebben gestemd! Het gedicht Mezelf won in de 2e graad en het gedicht Heimwee in de 3e graad.
Filmmaker en dichter Jess de Gruyter kwam speciaal uit Antwerpen om mij in mijn werkkamer te filmen.

Gouden Poëziemedaillelied

Het gedicht Werelden werd op muziek gezet en kreeg een unieke videoclip. Niemand minder dan Stoomboot (Niels Boutsen) maakte het Gouden Poëziemedaillelied en regisseur Thijs De Block maakte er de clip bij. Zo blijft kinderpoëzie onder de aandacht, op school en daarbuiten.

Jury

De selectie van de gedichten werd gemaakt door een vakjury uit recente Nederlandstalige poëzie. De jury bestaat uit volgende leden: Bieke Verlinden (leerkracht basisschool en boekenjuf), Asma Belhadji (leerkracht basisschool), Jamila Channouf (auteur), Kathleen Meersseman (Dienst mediatheken Arteveldehogeschool Gent) en voorzitter Jan Van Coillie (hoogleraar Faculteit Letteren KU Leuven – Campus Brussel).

Digibordles

Bij het boek heb ik zelf een uitgebreide poëzieles met verwerkingsopdrachten gemaakt. Leerlingen spelen met taal, denken na over het gebruik van woorden en oefenen het schrijven van gedichten.
Downloaden pdf.

Boeken bestellen

Loading

2 Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.