Robotoorlog Boek 4: Sluipend kwaad

Het vierde deel van Robotoorlog is klaar en zal januari 2020 verschijnen. Het heet Sluipend kwaad. In dit verhaal spelen de natuur en ons voedsel een grote rol. Stel dat technologie zo belangrijk en ongrijpbaar wordt, dat we niet meer weten wat we eten? Stel dat robots de baas zijn van een snoepfabriek en niemand weet wat erin de producten zit? Stel dat de robots de mensen proberen te vergiftigen?

Robotoorlog Boek 4: Sluipend kwaad

De robots smeden gruwelijke plannen.
Het kwaad is overal.

Er is giftig eten en drinken opgedoken in de stad. Hebben de robots daar iets mee te maken? En wat is de rol van Tilia’s verdwenen ouders? Denny en Tilia gaan samen op onderzoek uit. In een geheimzinnig dal krijgen ze te maken met gevaarlijke dieren, gruwelijke machines en bizarre robots.

ISBN 978 94 91647 21 5
Meer lezen kan op www.robotoorlog.nl.

Robotoorlog is speciaal geschreven voor kinderen die misschien liever gamen dan lezen. De hoofdstukken zijn kort. Er is veel actie en spanning, zodat je steeds wilt doorlezen om te weten hoe het afloopt.

‘Ga uit van het kind’

Boek 4 zal in januari 2020 uitkomen. Mijn bedoeling is om vijf delen te schrijven. Helaas lukt het nog niet voldoende om volwassenen te overtuigen de serie (voor) te lezen en aan kinderen te laten zien. Misschien hou je zelf niet zo van robots en vechtsporten. Volwassenen die de moeite nemen om een deel te lezen zijn echter verrast over het boeiende verhaal en over de schrijfstijl.

Feit is dat veel kinderen, die niet van lezen houden, met deze serie voor hun plezier gaan lezen! Een moeder kocht Robotoorlog Boek 1 voor haar niet-lezende zoon. Dit schreef ze op Instagram. Inmiddels heeft hij boek 3 uit. Hieronder nog wat ervaringen van ouders en leerkrachten.

Wacht niet en schaf de serie Robotoorlog aan voor de schoolbibliotheek. Als je te lang wacht is de serie wellicht uitgedoofd, voordat hij een kans gekregen heeft lezers te bereiken. Niet alle kinderen willen Lampje. Sommigen kinderen houden niet van sprookjes. Sommige kinderen krijg je alleen aan het lezen met spannende boeken, die over vechten en strijd gaan.

Annie M.G. Schmidt zegt: ‘Ga uit van het kind. Soms willen kinderen geen lief boek, maar een stout verhaal.’

Helaas gaan kinderen, die niet écht van lezen houden, niet zelf naar de winkel om een boek te kopen. Er zijn ouders en leerkrachten nodig, die de boeken voor hen aan te schaffen en aan te prijzen.

Passie

Ik schrijf de serie met heel veel passie. Daarom herkende ik mij ook in dit stukje van Ann Rutgers van der Loeff uit: De druiven zijn zoet. 

Via Robotoorlog wil ik kinderen laten nadenken over techniek en over mens-zijn. Wat is het verschil tussen een robot en een mens? Wat is de waarde van vriendschap? Ik geef ze veel informatie, maar voorkom dat het verhaal moralistisch wordt. Ik verleid kinderen met een verhaal over vechten en robots, maar ondertussen leren ze ook over de natuur, over het beheersen van je emoties, enzovoort.

Loading

2 Reacties

 1. Dag Jeanette,
  Ik hoor vaak van volwassenen dat ze de voorkant niet aantrekkelijk vinden. Die reactie heb ik echter nog nooit van een kind gekregen. Als ik tijdens een schoolbezoek een stapel boeken uit mijn koffer pak, dan zie ik de ogen groot worden als ik Robotoorlog laat zien. Wauw! Vet!
  De titel ‘Robotoorlog’ roept bij volwassenen niet de associatie met een goed kinderboek op, maar kinderen – die niet van ‘echte’ kinderboeken houden – vinden dit juist cool.
  Volwassenen die de boeken lezen, merken dat de inhoud niet alleen ‘knokken’ is. Er zit een goed verhaal in, er is veel aandacht voor emoties, het taalgebruik is rijk, etc. Stiekem lezen kinderen gewoon een goed en spannend verhaal, waar heel veel aandacht aan besteed is.
  Maar ik kan me suf promoten … Het is aan leerkrachten, ouders, bibliothecarissen en boekhandelaren en recensenten om de bal op te pakken.
  Fijn dat jij dat gedaan hebt!

 2. Beste Rian,

  Graag wil ik even reageren op het (nog) niet verschijnen van boek 4 uit de serie Robotoorlog.
  Ik vind het héél erg jammer. Wat die moeder schreef, over haar zoon die door deze boeken is gaan lezen , herken ik enorm. En dan te bedenken dat ik al jaren juf ben!
  Jij had deel 2 als e-book gegeven. Aangezien ik deel 1 niet gelezen had, heb ik dat aangeschaft. Toen wilde ik direct daarna met deel 2 door en ook deel 3 heb ik binnen no-time verslonden.
  Komend jaar heb ik groep 6 en ik wil jouw boeken dan ook zeker gaan gebruiken.
  Echt jammer dat deel 4 nog niet verschijnt, want ik keek er al naar uit.
  Ik ben bij mezelf nagegaan, hoe het kwam, dat ik deel 1 niet eerder aangeschaft had, terwijl ik notabene de poster op school opgehangen had.
  Voor mij bleek de reden te zijn, dat ik de voorkant van het boek niet zo aantrekkelijk vond. Maar ja, ik ben volwassen en kijk met andere ogen.
  wie weet gaat dit voor meer mensen op? Qua inhoud: ik houd niet zo van gevechten, maar in deze boeken is het heel functioneel en geeft het precies die spanning waar de kinderen van tegenwoordig van smullen.
  dus ga vooral dóór!
  Ik hoop dat je iets aan mijn reactie hebt en …. ik ga lekker jouw boeken promoten.
  Met vriendelijke groet, Jeanette

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.