Lezen voor kinderen die van Minecraft houden

Het was al jaren mijn droom om een serie eerste leesboekjes te maken over figuurtjes uit een Minecraft-achtig spel. En nu zijn ze er! Vier boeken van AVI start tot M4. De tekeningen zijn gemaakt door Mark Baars en de boeken worden uitgegeven door uitgeverij en leesspecialist Zwijsen.

 
pas op voor de tor – AVI start
op zoek naar een ring – AVI M3
Aan de kant, draak! AVI E3
Gevaar in de mist – AVI M4

Waarom schreef ik deze boeken?

Om een verhaal te vertellen moet je eerst de ‘setting’ duidelijk maken. Wie zijn de hoofdpersonen? Wat is hun karakter? Hoe ziet hun wereld eruit?

In de allereerste leesboekjes op AVI start, mag je alleen woorden gebruiken met een lettergreep, die klankzuiver zijn (geen bed, heb, beer, etc) en zonder twee medeklinkers aan elkaar (geen stap, brood, etc). Bij deze strenge regels is het bedenken van een origineel en spannend verhaal best lastig.

Ik koos vaak voor dieren. Mijn populaire leeskoffertjes Hier is pier, Daar komt aap en Hup, Mus! zijn daar een voorbeeld van. De lezer heeft snel een beeld van het karakter van een dier. Pier is lui. Aap is mal. Bij mensen als hoofdpersoon is dat veel lastiger. Want wat voor persoon is Pim of Noor?

Ik wilde heel graag voor game-poppetjes kiezen in plaats van voor echte mensen. Zo kunnen er in de verhalen dezelfde spannende dingen gebeuren als in games. En kinderen begrijpen meteen dat de hoofdpersonen opdrachten moeten uitvoeren, eten moeten vinden, zelf een huis moeten bouwen en aangevallen worden door monsters. Zelfs op AVI start is de setting al duidelijk en kun je meteen een verhaal vertellen.

Games

Bijna alle kinderen spelen Minecraft of andere games. Ik vraag vaak wat ze spelen en speel met ze mee.

In Zurich logeerde ik vorig jaar bij een gezin toen ik de Nederlandse school bezocht. Terwijl de moeder voor het avondeten in de keuken stond, speelde ik Minecaft met de zoontjes. Wauw! Een schrijfster die Minecraft snapt! De jongens vonden het prachtig.

Tijdens schoolbezoeken sluit ik vaak mijn iPad aan op het digibord en de kinderen worden wild als ze de app Minecraft zien. ‘Mogen we uw wereld zien?’ Soms doe ik dat aan het eind van de les. Ik heb een gezellig huis, waarin ik een kip gevangen hou, een enorme piramide voor de deur en een lange spoorbaan die dwars door een berg gaat.
Als de leerkracht begint te klappen of kuchen, begrijp ik dat de tijd om is of dat ik eigenlijk iets anders moet doen. Maar tegenwoordig noem ik het gewoon leesbevordering. ;)

Ik ben er dus super blij mee!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Loading

1 Reactie

  1. Goedeavond kan ik deze boekjes ook bestellen voor thuis? Mijn zoon heeft dyslexie en vindt lezen moeilijk. Maar hij heeft twee boekjes over minecraft gekocht en die leest hij graag.
    Om te oefenen lijken deze me erg fijn.
    Groetjes Anne

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.