Haan, kip en hoen: Na 6 jaar geduld ook te leen in de bieb!

haankofSoms moet ik als schrijver geduld hebben, voordat een boek van mij verschijnt. Het boek Blitz! Troep in de ruimte dat net uit is, schreef ik zomer 2014. De opname van een titel in de openbare bibliotheek gaat gelukkig altijd snel. Direct na verschijnen wordt een boek door Biblion gerecenseerd, waarna bibliotheken kunnen besluiten om het wel of niet aan te kopen.

Het koffertje bestellen
Gratis Android app
Ebook met geluid in iBooks Store

Het leeskoffertje haan, kip en hoen (tekeningen Caroline van Pelt) verscheen in 2010. Vreemd genoeg was het niet te leen in de bibliotheek. Ik vermoedde dat het een fout in de machinerie van Biblion was. Met 2000 kinderboeken per jaar, kun je er wel eens eentje over het hoofd zien. Mijn andere leeskoffertjes worden wel uitgeleend en zelfs heel erg goed. Dat dit koffertje er niet bij zat, scheelde mij elk jaar honderden euro’s aan uitleenvergoeding. Dus ik vroeg het aan de uitgever, maar die wist het ook niet.

Ik vroeg de jaren daarna (meestal nadat ik een overzicht kreeg van de uitleenvergoedingen) telkens aan de uitgever hoe het zat. Ze hadden Biblion in 2010 een exemplaar gestuurd en verder wisten ze het ook niet. Ik zette er wel eens een berichtje over op Facebook of Twitter, ik belde en mailde zelf met Biblion. Zij namen in april 2015 contact op met de uitgever en Gottmer stuurde nieuwe koffertjes op. Een jaar later heeft Biblion een recensie geschreven! De kritiek op het ‘te lage AVI’ komt omdat de richtlijnen voor AVI Start afgelopen jaren veranderd zijn. Het huidige AVI start is iets simpeler dan het in 2010 was.

Schermafbeelding 2016-04-15 om 08.49.06

De auteur weet hoe ze een aantrekkelijke tekst moet schrijven voor beginnende lezers: leuke verhaaltjes waarin veel gebeurt, met vlot lopende zinnen en gevarieerd taalgebruik. Ook binnen hetzelfde leesniveau is sprake van opbouw in moeilijkheidsgraad. De tekst is gezet in een duidelijke, schreefloze letter met een ruime bladspiegel. De vrolijke en kleurrijke illustraties ondersteunen de tekst. Ieder verhaal bevat een afgerond avontuur over kip en haan en later ook hoen en hen.

Er zijn inmiddels ook koffertjes aangekocht door de bibliotheken. Niet alleen voor het geld ben ik blij dat deze boekjes 6 jaar na verschijnen nu eindelijk te leen zijn. Het verhaal gaat over een buitenlander, die gestrand is in de duinen. Hoen ziet er raar uit. Hij komt niet van hier en kent de taal niet. Een zeer actueel thema dus. Afgelopen weken las ik de boekjes samen met kinderen die pas in Nederland zijn.

13015146_1223251877715358_1899363775908571060_n 13000323_1223251891048690_2284439823369709768_n

Hoen is door Haan niet bepaald vriendelijk ontvangen. Kip is wel erg van Hoen gecharmeerd. Hoen bouwt een hok naast dat van Haan en Kip. Maar op een dag is hij weg. De dagen ervoor heeft hij naar de lucht gekeken, op zoek naar een ‘vlucht’. Is Hoen gevlucht voor Haan?
Ik sprak met de kinderen over de twee begrippen van vlucht: vluchten voor iets of een vlucht trekvogels.
‘Net als een vliegtuig,’ zei een jongen.
Ik begreep hem niet helemaal. Even later in het verhaal wil Kip ook naar het zuiden, maar zij kan helaas niet zo ver vliegen. ‘Jammer dat kippen niet met het vliegtuig kunnen,’ zei ik. Het beeld van een vliegtuig vol kippen die op vakantie gaan, vonden we erg grappig. De kinderen zagen het helemaal voor zich en imiteerden de kippen in hun vliegtuigstoelen.
Nu pas bedenk ik dat vlucht nog een derde betekenis heeft: een vlucht boeken met een vliegtuig.
Verdikkie: dat bedoelde die jongen!

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.