Ik werd er nogal körnig van

vitamkornigToen ik 31 jaar geleden op kamers ging, kocht ik het Volledig vegetarisch kookboek; eenvoudige recepten en vertaald uit het Zweeds. Tot mijn grote frustratie moest in bijna elk recept een of twee theelepel Vitam körnig. Ik had geen idee wat dat was. Aldus smaakten de adukiboontjes, bietensoep en vegetarische gehaktballetjes best aardig, maar ik miste natuurlijk net dat theelepeltje Vitam körnig om het af te maken en daar werd ik nogal körnig van.

volledigvegetarischkookboek2

Vandaag liet ik het boek aan mijn kinderen zien. Zij eten allebei vegetarisch en gaan binnenkort op kamers. Tegenwoordig koop je vegetarische gehaktballetjes en burgertjes gewoon bij de supermarkt, maar die smaken vaak nogal kunstmatig. Mijn kinderen vinden ze de eerste keer lekker, de tweede keer mwah en de derde keer smerig. Ik vind het leuk om vleesvervangers zelf te maken met linzen, havervlokken, fijngesneden groenten, kaas, kruiden en dergelijke. Altijd anders en soms erg lekker. Dus dat leer ik ze nu een beetje en zodoende kwam dit kookboek boven tafel.

De tijden veranderen, dus zij stelden voor om gewoon even te googlen op Vitam Körnig. En ja hoor: ik weet ik eindelijk wat het is: ‘En smakfull buljong fremstilt av gjærekstrakt, salt og vegetabilsk fett.’ En soort bouillonpoeder dus. Ik had dertig jaar eerder internet moeten hebben, dan had ik het via de postorder kunnen bestellen. Op vakantie naar Zweden en dan in de winkel naar Vitam Körnig vragen, leek me toen de enige mogelijkheid om erachter te komen. Die grote frustratie heeft echter wel een hoop potjes opgeleverd. Genoeg om mijn eigen Vitam Körnig te mengen en de smaak is elke keer anders.

kruidenkastjes

 

Bewaren

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.