Mindmap ‘Werken met prentenboeken’

mindmap400Afgelopen  jaren heb ik veel lezingen gegeven over werken met prentenboeken, interactief voorlezen en alle dingen die je rondom prentenboeken kunt doen. Voor de Kinderboekenweek maak ik bijvoorbeeld elk jaar een les met allerlei verwerkingstips. 

Een overzicht van mijn digibordlessen vind je op mijn Yurls-pagina. 

Mindmap

Om alle verwerkingsmogelijkheden overzichtelijk te maken en te ordenen, gebruik ik een mindmap. Ik gebruik  deze mindmap tijdens lezingen om te laten zien voor welk doel ik een lessuggestie bedacht heb. De mindmap bestaat uit zes hoofddoelen, met bij elk hoofddoel een mindmap.

Deze hoofddoelen zijn:

  • Thema
  • Taalvaardigheid
  • Beginnende geletterheid
  • Woordenschat
  • Plezier (leesbevordering)
  • Cognitieve vaardigheden

Op internet zijn veel lessuggesties te vinden die met het thema van een prentenboek te maken hebben, zoals allerlei knutselactiviteiten, liedjes of spelletjes. Ook zijn er werkbladen en opdrachten die betrekking hebben op cognitieve vaardigheden, zoals rekenen, meten, ordenen. In mindere mate zijn er bij prentenboeken opdrachten voor beginnende geletterdheid, taalvaardigheid, woordenschat en leesbevordering  te vinden. Ik probeer als kinderboekenschrijver vooral op dat gebied nieuwe werkvormen te bedenken. Daarbij maak ik soms gebruik van woordenschat apps, creatieve apps en digitale prentenboeken.

Je kunt de mindmap hier downloaden (pdf).
Heb je nog leuke toevoegingen? Laat het weten!

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.