15 minuten lezen per dag maakt het verschil: Kwartiermakers gezocht

logo_lees15minuten_zwijsenkleuren_kwartiermaker2Vrij lezen staat bij veel scholen niet dagelijks op het programma. Dat is jammer, want lezen is heel erg belangrijk voor kinderen. Zo werken ze aan hun woordenschat, leestechniek, taalbegrip en algemene ontwikkeling. Zo’n 15% procent van de Nederlandse kinderen verlaat het basisonderwijs met een forse leesachterstand. Deze leesachterstand wordt vrijwel nooit meer goed gemaakt. Dit betekent dus dat 15% van de kinderen door gebrek aan taalvaardigheid zich onvoldoende kan ontplooien. 

Wat zijn kwartiermakers?

Kwartiermakers zijn mensen en organisaties die hun krachten hebben gebundeld om het 15 minuten leesritueel op school en thuis tot een succes te maken. Als netwerk leveren zij kennis, contacten, communicatiekracht, boeken en geld om scholen te werven, kinderen te stimuleren en nieuwe kwartiermakers te vinden.

Meer informatie vind je op de website www.lees15minutenperdag.nl.

Kwartiermaker heeft een eigen LinkedIn groep. Aanmelden

Schermafbeelding 2014-07-11 om 16.35.35

Waarom?

Kinderen worden beter van lezen. Kinderen die veel lezen hebben een grotere woordenschat en leren makkelijker. Daardoor scoren ze beter op hun Cito-toets.
De leerkracht speelt op de basisschool een belangrijke rol bij lezen. Hij regisseert de ontwikkeling van een kind en motiveert het om te lezen. Als lezen dagelijks op het lesrooster staat, wennen kinderen snel aan lezen en ervaren ze hoe leuk het is.
Scholen roosteren niet altijd vanzelf dagelijks vrij lezen voor hun leerlingen. De meest genoemde obstakels voor een kwartier lezen per dag zijn het gebrek aan tijd en geld. Kwartiermakers gaan daar wat aan doen.
Als eerste stap krijgen honderd scholen ruim baan voor een dagelijks leesritueel van 15 minuten per dag omdat Kwartiermakers hun obstakels opruimen.

Voor wie?

Kwartiermakers richten zich op alle basisscholen in Nederland. We starten op 3 november 2014 met een pilot van 12 maanden op 100 scholen.

Wat krijgt een kwartiermaker-school?

Deelnemende scholen krijgen uitgebreide ondersteuning, zoals:
Kwartiermakers-startpakket:

 • informatie over boeken, leesacties en hoe je 15 minuten lezen leuk maakt;
 • een speciale leesbevorderings-app voor leerkrachten om ervaringen te delen;
 • resultaatmetingen voor scholen en een scorebord om gelezen tijd bij te houden;
 • prachtige beloningen voor de goed presterende scholen (mogen bijvoorbeeld de boeken houden en ontvangen een pakket ‘vakantielezen’);
 • module om ouders te motiveren ook thuis actiever en vaker te lezen.

Communicatiepakket
Bevat o.a. persbericht tbv lokale/regionale media, voorbeeldbrief voor ouders, kopij voor schoolkrant, website en social media, inclusief logo’s en rechtenvrije beelden.

 

Loading

1 Reactie

 1. Hallo Rian,
  Nav dit berichtje is de school van mijn dochter ingeloot voor ‘Kwartiermeesters’! Hartstikke leuk en ze zijn er erg blij mee!
  Bedankt dus dat je mij hierop attent maakte:-)

  Gr Chantal

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.