Week van de alfabetisering: schrijvers en politici toeren naar Limburg

De week van de alfabetisering wil aandacht vragen voor het belang van Lezen en schrijven. Veel kinderboekenschrijvers bezoeken scholen en maken kinderen enthousiast voor lezen. Ze vertellen over hun werk en geven tips om zelf verhalen te schrijven. Naast kinderboekschrijvers, zetten ook politici zich in voor het bestrijden van laaggeletterdheid en analfabetisme. Zij strijden tegen het sluiten van bibliotheken en voor goed onderwijs.

Eén van die politici is Tofik Dibi. In Limburg is de laaggeletterdheid het grootst en daarom wilde hij tijdens de verkiezingscampagne een dag naar Limburg gaan om boeken uit te delen en aandacht voor de problematiek te vragen. Via Twitter deed hij een oproep aan kinderboekenschrijvers om hem te vergezellen. Marcel van Driel, Iris Boter en ik gingen daar enthousiast op in. De stichting Lezen en Schrijven organiseerde de dag en ook de Voorleesexpress was van de partij.

Basisschool en kinderopvang

Bij station Amsterdam Amstel stapten we met z’n allen in een grote gele Amerikaanse schoolbus. Het leek wel een schoolreisje. In twee uur toerden we naar Roermond, waar we de brede basisschool ’t Mozaïek bezochten. Deze school werkt aan een goede schoolbibliotheek, waar ouders en kinderen boeken kunnen lenen die ook mee naar huis mogen. Gedeputeerde Mark Verheijen, Lilian Thomassen (kinderopvang), Hetty Belgers (basisschool) en de politici Karin Straus (VVD) en Martijn van Helvert (CDA) waren ook aanwezig. Tofik Dibi deelde mijn boeken uit en er was nog een grote doos met boeken die uitgeverij Gottmer en andere gulle gevers geschonken hadden.

Taalonderwijs voor volwassenen

Niet alle volwassenen zijn zo gelukkig geweest om in hun jeugd van goed leesonderwijs te profiteren. Deze volwassenen laaggeletterden kunnen in Heerlen terecht in het Arcus College. Dit was ons volgende bezoek. De directeur hield een bevlogen toespraak over de grote inzet van zijn cursisten, die dankzij hun nieuwe verworvenheden zoveel meer kansen en zelfvertrouwen hebben. Helaas kwam onze bus te laat en veel cursisten waren al weg om kinderen van school te halen. Hij benadrukte dat dit absoluut geen desinteresse was voor ons bezoek, maar het bewijs van een zeer goed ontwikkeld plichtsgevoel. Politici Tofik Dibi (GroenLinks), Frans Timmermans (PvdA), Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Thijs Coppus (SP) hielden voor de cursisten die wel konden blijven een kort betoog over het belang van lezen en goed onderwijs. Ook Marcel van Driel nam het woord en vertelde over de kinderboeken, die zijn jeugd gered hebben.

Bibliotheek

Tot slot bezochten we in Heerlen bibliotheek Schunck. Hier zaten drie schoolklassen al met smart op onze komst te wachten. Iris Boter was er al wel en deed het eerste half uur drie schoolklassen tegelijk. Daarna kwamen Marcel van Driel en ik haar versterken. We lazen voor uit eigen werk, vertelden over ons werk en deelden ansichtkaarten en handtekeningen uit.

Voor kinderen is de ontmoeting met een echte kinderboekenschrijver vaak heel bijzonder. Als ze horen dat jij de schrijver bent van het boek dat ze kennen, beginnen de ogen te glimmen. ‘Bent u beroemd?’ willen ze vaak weten. En: ‘Hoe bedenkt u toch zoveel verhalen?’ Ze zien in ons een voorbeeld en dat stimuleert ze weer om zelf te schrijven. Helaas hebben scholen en bibliotheken steeds minder geld om schrijvers uit te nodigen. Ik hoop dat de politici die zich nu voor leesbevordering inzetten, zich ook na de verkiezingen hard blijven maken voor geld voor onderwijs en cultuur.

Aan het einde van de middag bracht de schoolbus ons weer terug naar Amsterdam. Het was een zeer geslaagde dag! De foto’s bij dit artikel zijn van Mariëlle Ernst.

 

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.