Zoektocht naar een zeeklok – Christiaan Huygens

In het voorjaar van 2010 schreef ik samen met Laura Wielders een kinderboek over Christiaan Huygens. De opdracht kwam van uitgeverij Delubas, die in de serie Terugblikken over elk venster van de Vaderlandse geschiedenis een leesboekje uitbrengt. Al eerder schreef ik in deze serie over De Romeinen en Gerrit Rietveld.

Onderzoek

Schrijven over een historische gebeurtenis of persoon vereist enorm veel research. Eigenlijk moet je alles weten over de persoon en het tijdvak in het algemeen. Wat aten de mensen als ontbijt? Welke kleren droegen ze? Stapels boeken werk je door. Ik belde museum Hofwijck, het voormalig buitenhuis van de familie Huygens, en legde uit dat ik een jeugdboek wilde schrijven. Ik vroeg of ik een rondleiding kon krijgen en vragen mocht stellen. De educatief medewerkster Laura Wielders vertelde me dat ze zelf ook bezig was met een boek over Christiaan Huygens. Het was haar eerste manuscript. Ze had nog geen uitgever en het was ook nog niet af. Spontaan stelde ik voor dat we samen het boek zouden schrijven. Zij wist alles over Christiaan Huygens en ik wist meer van boeken schrijven.

© Illustratie Walter Donker

Samenwerken

Laura en ik spraken af in museum Hofwijck en brainstormden over het plot. Ik maakte een globaal raamwerk en daarna schreven we om beurten een hoofdstuk. Ik ben niet goed in raamwerken maken, dus we weken daar al snel vanaf. Maar we hadden een probleem om mee te beginnen en wisten ongeveer hoe het moest aflopen. Laura kwam vaak met verrassende wendingen. Ineens schreef ze over een trekschuit. Deze ging een grote rol spelen in het verhaal.
Ik heb nog nooit samen met iemand een boek geschreven en we kenden elkaar nauwelijks. Maar het ging wonderbaarlijk goed. We schrapten in elkaars teksten en vulden dingen aan.  Toen het boek af was, kon ik me nog maar van enkele stukken herinneren wie deze in eerste instantie geschreven had.
Er ontstond een soort natuurlijke taakverdeling. Ik bewaakte de rode lijn en stileerde de tekst. Laura bracht prachtige, waargebeurde anekdotes in, die we in het verhaal verwerkten. Ook waakte ze over de historische juistheid. Walter Donker, de illustrator, leerde van haar hoe de koets eruit moest zien, welk model toverlamp in de 17 eeuw gebruikt werd en welke kragen in die tijd nog niet gedragen werden.

Het boek

Ons manuscript was medio 2010 klaar, maar toen duurde het nog bijna een jaar voordat het gedrukt werd. Er moesten illustraties gemaakt worden. Er werd beeldmateriaal verzameld voor het non-fictie gedeelte. Ons boek verscheen juli 2011 in een serie van tien boeken in de reeks Terugblikken.
Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Het bevat een leesboek en achterin een non-fictie gedeelte.

Het verhaal gaat over een jongen uit een weeshuis, Hendrik, die als hij twaalf jaar is wordt meegestuurd met een VOC schip. Veel schepen liepen vast en verongelukten omdat navigeren op zee zonder een goed werkend uurwerk niet mogelijk was. Er werden dan ook hoge prijzen uitgeloofd voor het bedenken van zo’n klok. Als Hendrik terug is, besluit hij de beste klokkenmaker van dat moment, de uitvinder van het slingeruurwerk, Christiaan Huygens op te sporen. De lezer leer Christiaan Huygens en zijn ideeën kennen.

Wedstrijd

Speciaal voor kinderen in groep 7 heeft Museum Hofwijck een wedstrijd bedacht:
Bedenk een spiksplinternieuwe uitvinding op het gebied van tijd: wat is er nog niet gevonden volgens jou? Beschrijf dit in een duidelijke uitleg van minimaal 250 woorden en teken daarbij een overzichtlijk ’prototype’ van jouw uitvinding.

Stuur dit voor 10 oktober naar: Huygensmuseum Hofwijck, O.v.v. Tijd! Westeinde 2a, 2275 AD, Voorburg.
Wie weet ben jij de winnaar van de museumles: Christiaan Huygens, wonderkind op Hofwijck voor jou en je hele klas!

Meer informatie op de site van museum Hofwijck!

Christiaan Huygens

Loading

2 Reacties

  1. Beste Rian Visser,

    Gefeliciteerd met je publikatie over Christiaan Huygens. Morgenavond komt jouw co-auteur Laura Wielders spreken in ons theater over Christiaan Huygens. Mocht je in de gelegenheid zijn, dan ben je van harte uitgenodigd om de voorstelling bij te komen wonen.

    Vriendelijke groet, Piet van der Werf, Irene Ypenburg en Rogier Verkade

    http://www.torpedotheater.nl/voorstellingen/info/457/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.