Eén groot kleuterkleurenfeest: boek + les!

Pigmentus, de kleurentovenaarKleurentovenaar Pigmentus kent vele gedaanten: eerst verschenen de verhalen en gedichten in het tijdschrift Bobo, daarna als Bobo-boek, vervolgens als digibordles en luisterboek. Leerkrachten zijn erg enthousiast over de les en daarom besloten we er weer een gedrukt boek van te maken. Op deze manier kunnen kinderen zelf in het boek bladeren, de illustraties groot op het digibord zien en op de computer het zoekspel spelen. Zo gaan de verhalen van Pigmentus nog meer leven.

Voorleesverhalen

Pigmentus woont in het bos. Elke dag gaat hij op pad om in de natuur dingen te verzamelen om kleurpoeder (pigment) van te maken. Van gedroogde klaproosblaadjes maakt hij knalrood kleurpoeder en tovert daarmee het mutsje van Roodkapje weer rood. Van groen kikkerkruid (waar je niet teveel van moet eten, want dan word je een kikker) maakt hij groen toverpoeder.

In elk verhaal gaat er iets mis met kleuren. De dieren en mensen uit het bos komen naar de kleurentovenaar voor hulp. Pigmentus spreekt een toverspreuk en strooit met kleurpoeder om de kleur weer goed te toveren. Zo leren kinderen dat melk wit hoort te zijn en eendenkuikentjes geel geboren worden.

Kleuters leren in de verhalen veel over de natuur, de seizoenen komen aan bod en ook verschillende feesten, zoals Pasen. Daarnaast komen bekende sprookjesfiguren voor, zoals de drie biggetjes, Sneeuwwitje en Roodkapje. Kortom, de verhalen bieden tal van aanknopingspunten om thematisch mee te werken.

Gedichten

Gedicht RoodDe gedichten over kleuren bestaan telkens uit vier versjes van vier regels. Hierin worden tal van dingen genoemd die bij een bepaalde kleur horen. De gedichten zijn sterk ritmisch geschreven, zodat kinderen ze makkelijk mee kunnen opzeggen. Door een gedicht vaak te herhalen leren kinderen veel nieuwe woorden. Het gedicht Bruin is door Gerrit Komrij opgenomen in het dikke boek Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten.

Woordenschat

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel voorgelezen worden, meer nieuwe woorden leren dan kinderen die weinig voorgelezen worden. In verhalen en gedichten komen woorden voor die ze niet elke dag horen. Doordat deze woorden terug te vinden zijn in de tekeningen en uitgelegd worden in het verhaal, begrijpen kinderen soms vanzelfsprekend erg moeilijk woorden.
Helaas heeft een leerkracht niet altijd tijd om een verhaal in de klas vaak te herhalen. In de digibordles worden alle verhalen voorgelezen. Kinderen kunnen hier ook zelfstandig naar luisteren, bijvoorbeeld op de computer. Er is ook een luisterboek verkrijgbaar met alle verhalen als mp3. Het gedrukte boek is handig voor in de boekenhoek. Bij de digibordles hoort tevens een handleiding voor de leerkracht.

Verhaal oranje

Hoe kunt u bestellen?

De digibordles en het gedrukte boek zijn los of samen te bestellen. Kijk in de webwinkel voor meer informatie.

Pigmentus, de kleurentovenaar digibordles € 29,90
Pigmentus, de kleurentovenaar gedrukt boek € 14,90
Pigmentus, de kleurentovenaar digibordles + gedrukt boek € 39,00
Pigmentus, de kleurentovenaar luisterboek € 9,65

groen zoekspel digibordles
Digibordles Pigmentus de kleurentovenaar

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.