Zwarte band aikido

18 december 2022 slaagde ik voor mijn aikido shodan (1e dan) examen. Dus nu mag ik mezelf een yudansha (iemand met een dan-graad) noemen!

Aikido is een sport waarbij je ki  (natuurlijke energie) gebruikt in plaats van kracht, en met zoveel mogelijk respect voor de aanvaller jezelf verdedigt. Je buigt als het ware de energie van de aanval om, maar stopt hem niet. Aikido is vaak heel sierlijk om te zien.

Ik begon in 1986 met aikido en ben na ongeveer 5 jaar gestopt. Tien jaar geleden ben ik weer begonnen. Er zijn allerlei graden, maar de shodan (1e dan) is een bijzonder stap. Vanaf dat moment mag je de witte band verruilen voor een zwarte band en een hakama (zwarte rok) gaan dragen.

De principes van Aikido zijn heel bijzonder. Voor kinderen heb ik in de serie Robotoorlog verschillende onderdelen ervan gebruikt. Zo leren Denny, Tilia en Arion over ki, mushin en zanshin.

Aikido in de serie Robotoorlog

Op de website Robotoorlog kun je door het schrift van Denny bladeren. Veel informatie komt uit aikido.

 

Loading

2 Reacties

  1. Oh! Ben heel benieuwd. Mijn zoon is net begonnen met Aikido. Misschien krijg ik hem nu ook nog aan het lezen :-)

  2. Wat leuk Rian! Ik heb nooit geweten dat martial arts een rol spelen in Robotoorlog. Ik ben wel op zoek geweest naar jeugdboeken met judo-achtergrond, dus nu ga ik Robotoorlog zeker aanraden aan mijn zoon.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.