De openbare bibliotheek is als een zorgzame moeder

1 november 2018 start Nederland Leest. Het geschenkboek Je bent wat je Leest is vanaf vandaag gratis op te halen in de openbare bibliotheken (geschreven door Rosanne Hertzberger, Joël Broekaert, Pierre Wind, Charlotte Kleyn en Marion Pauw en het voorwoord door ambassadeur Ronald Giphart). Voor scholen zijn er pakketten met het boek Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden van Jan Paul Schutten.

Radio EenVandaag vroeg mij om ter gelegenheid van Nederland Leest een column te schrijven over de bibliotheek. Je kunt luisteren, kijken of alleen de column lezen.

 

De openbare bibliotheek is als een zorgzame moeder. Iedereen, lid of geen lid, is welkom. Binnen is het warm en gezellig. Er liggen tijdschriften en kranten. Er is een voorleeshoek. Scholieren maken huiswerk. Moeder zorgt voor wifi, stopcontacten, stilte. Er is koffie en thee.
Moeder wil het beste voor iedereen. Jonge ouders krijgen een BoekStart-koffertje. Tijdens Nederland Leest worden gratis boeken uitgedeeld. Moeder doet mee met de Nationale Voorleesdagen, Boekenweek, Kinderboekenweek, Kinderjury, enzovoort. Ze is er voor schrijvers. Ze organiseert lezingen en schoolbezoeken.
Als ouderen digitaal ongeletterd dreigen te raken, geeft ze cursussen, zoals SeniorWeb, Digisterker, Klik & Tik en Digicafé.
Moeder is goed bij de tijd. Ze richt FabLabs, Medialabs en Makerspaces op. Ze koopt robots en 3d-printers. Ze ontwikkelt een Luisterbieb app en een VakantieBieb app.
Moeder ziet er goed uit in haar mooie, landelijke, oranje huisstijl.

En vadertje Staat? Die geeft moeder steeds minder huishoudgeld. Hij kleedt haar uit waar ze bij staat. Moeder moet filialen sluiten. Gevangenisbibliotheken moeten dicht. Mensen moeten e-books lenen. Moeder moet vrijwilligers opleiden en professionele krachten ontslaan. Ja, onze moeder krijgt heel wat voor haar kiezen.

Maar moeder laat de lezers, die aan haar zijn toevertrouwd, niet in de steek. Ze is creatief. Ze is vernieuwend. Ze heeft een missie en ze gaat door! Waar zouden we zijn zonder onze moeder?

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.