Raadgedicht tijdens de Poëzieweek 2016

screen640x960aRaadgedicht is dé kans voor taalliefhebbers, amateurdichters en leerlingen van het VO om zichzelf te meten met echte dichters. Deelnemende dichters zijn Abdelkader Benali, Chrétien Breukers, Tsead Bruinja, Karel Eykman, Remco Ekkers, Ruth Lasters, Joke van Leeuwen, F. Starik en Saskia Stehouwer.

Wat is een raadgedicht? In een raadgedicht ontbreekt één woord. Van lezers worden gevraagd dit woord te raden. Door het spelelement wordt het gedicht intensief gelezen. De lezer denkt met de dichter mee en wordt uitgedaagd creatief met taal aan de slag te gaan. Foute antwoorden zijn niet per se fout. Misschien is een ander woord wel mooier dan dat van de dichter? Voor de dichters is het spannend om te ervaren welke woorden de lezers aandragen.

Schermafbeelding 2015-11-06 om 09.12.06

screen640x960cDicht mee met de dichter

Na een zeer succesvolle start van Raadgedicht voor kinderen komt er nu ook een versie voor jongeren en volwassenen. In de Poëzieweek 2016 verschijnt elke dag een nog ongepubliceerd gedicht van een bekende dichter. De lezer heeft vervolgens 48 uur de tijd om het ontbrekende woord te raden. Daarna verschijnt de oplossing en een woordwolk met alle genoemde oplossingen. In een erelijst worden de winnaars bijgehouden. Na afloop wordt de deelnemer met de meeste goede oplossingen bekend gemaakt.

De gedichten zullen vanaf 28 januari 2016 verschijnen op www.raadgedicht.nl. Deelname is gratis.

Schermafbeelding 2015-11-06 om 09.13.33

Een laagdrempelige, kant-en-klare manier om leerlingen actief bij poëzie te betrekken, dichters te leren kennen en het gesprek over een gedicht op gang te brengen. – Idea cultuur

 Onze leerlingen zijn dolenthousiast over raadgedicht. Normaal gesproken doen we misschien drie gedichten per jaar, nu hebben we er al tien gehad! – Nuborgh College

App

Download alvast de gratis app voor iPhone, Android en Windows. Via deze app wordt een pushbericht gestuurd wanneer er een nieuw gedicht verschijnt.

AppIcon50x50 AppIcon50x50 AppIcon50x50

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.