haan, kip en (de vreemdeling) hoen

haankoffertjeHet leeskoffertje haan, kip en hoen gaat over de komst van een vreemde vogel. Hoe reageren haan en kip daarop? De tekeningen zijn gemaakt door Caroline van Pelt. De leesboekjes zijn bedoeld voor kinderen in groep 3 die net leren lezen. Langzaam aan worden de boekjes steeds iets moeilijker tot het AVI-niveau E3 (eind groep 3). Naast een serieus thema zitten de boekjes voor met kleine grapjes.

Het koffertje is in alle boekwinkels te koop, 1e druk 2010, 2e druk 2014.
De boekjes zijn in losse delen ook digitaal te koop, met of zonder geluid. Bijvoorbeeld in iBooks en bij andere webwinkels.
Boekje 3 Haan schiet mis is als gratis Android app te downloaden.
Ook is er een gratis digibordles met een leuk spel voor groep 3 en 4: klinkerbingo.

Leeskoffertjes

HaankipenhoenboekjesAl eerder schreef ik hier is pier over de liefde, daar komt aap over werk en geld verdienen. Voor haan, kip en hoen koos ik het thema vriendschap en vreemdeling. Kun je bevriend zijn met iemand die heel anders is dan jij?

In boekje 1 haan en kip aan Haan en Kip samen naar het strand. Onderweg zien ze een rare vogel halfdood in de duinen liggen. Hij komt van ver en is er niet best aan toe. Haan wil gewoon naar het strand, maar Kip besluit Hoen mee naar huis te nemen om voor hem te zorgen.

In boekje 2 haan wil rust merken Haan en Kip dat Hoen raar praat. Ze verstaan hem niet. Haan denkt dat Hoen  dom is, maar Kip weet dat hij een andere taal spreekt. Ze gaat hem haar taal leren. Hoen moet ook ergens wonen. Hij bouwt een hok naast dat van Haan en Kip. Haan is het er niet zo mee eens.

Schermafbeelding 2015-11-01 om 12.02.28

Schermafbeelding 2015-11-01 om 12.05.50In boekje 3 Haan schiet mis gaan ze naar de kermis. Hoen is er ook. Hoen kan veel beter schieten dan Haan. Hij durft wél met Kip in de spin. En hij is beter met de Kop van Jut. Dat alles maakt Haan razend. Gelukkig lost Kip het tactisch op.

In boekje 4 Haan bouwt een hek gaat Hoen tuinieren. Hij maakt een mooie bloementuin. En hij maakt een schommel aan de boom. Hij legt zelfs een golfbaan aan. Kip vindt het prachtig, maar Haan is het zat! Hoen neemt veel teveel ruimte in. Daarom bouwt Haan een hek tussen zijn tuin en die van Hoen. Kip mag niet meer bij Hoen op bezoek.

In boekje 5 Hoen op de vlucht is Hoen plotseling verdwenen. Is hij terug naar zijn eigen land? Haan vindt het prima, maar Kip mist hem erg. En daardoor is het toch niet meer zo gezellig. Gelukkig heeft Haan een boek over verre landen en leren ze samen wat meer over het land van Hoen.

In boekje 6 Haan aan het werk breekt Haan het hek af en verzorgt hij de tuin van Hoen. Telkens kijkt hij naar de lucht. Heeft Haan een voorgevoel? Ja hoor, daar is Hoen weer. En ditmaal is hij  niet alleen. Hij heeft zijn vrouwtje Hen meegenomen. Haan en Hoen gaan samen golfen. Hen en Kip babbelen opgewonden over hun kuikentjeswens.

Alle boekjes zijn los te lezen.

ill-voork4dirkbabs

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.