Scholen die bedelen om boeken

De afgelopen jaren heb ik regelmatig mails gekregen van kleine Nederlandse scholen in het buitenland, die zeggen dat ze geen geld hebben om boeken te kopen en vragen of ik een paar boeken wil doneren. Eventueel mag ik ze in Nederland naar een adres brengen en dan worden ze verstuurd. Ik doe dat niet. Ik geef wel boeken weg, maar (meestal) niet als erom gevraagd wordt. Gisteren kreeg ik een mail van een Nederlandse school, met een dergelijk vraag. Ze schrijven ook uitgevers aan en andere kinderboekenschrijvers. Wat te doen?

Boeken uitdelen

Ik heb veel boeken uitgedeeld op de Antillen, omdat boeken daar voor de meeste mensen te duur zijn en scholen echt weinig geld hebben. Ik nam zo min mogelijk kleren mee en zoveel mogelijk boeken. Dit was mijn salontafel in 2010, toen ik daar op uitnodiging van de bibliotheek was. Aan het einde van de week was de tafel leeg. De bibliotheek van Aruba betaalde mijn verblijf en gaf ook een vergoeding voor de schoolbezoeken. Boeken achterlaten deed ik daarom graag.

aruba

Ook op mijn schoolschrijver-scholen strooi ik kwistig met boeken. Niet voor de school, maar voor de kinderen. Op Koningsdag kocht ik ongeveer 50 boeken voor € 50,-. Ook vrienden en kennissen schenken soms oude (maar recente) kinderboeken, omdat ze weten dat ik ze doorgeef aan kinderen die thuis geen boeken hebben. Hieronder de oogst van afgelopen Koningsdag.

koningsdagboeken1c koningsdagboeken2c

Bedelbrief

Gisteren kreeg ik dus deze mail van een ouder van een school ergens in Nederland. Hieronder een fragment.

Sinds enkele weken hebben wij een vernieuwde bibliotheek gekregen op onze basisschool. 1 heel klaslokaal is er vrij gemaakt om deze om te toveren tot een superleuke en leerzame bieb.
Onze schoolkinderen zijn zeer enthousiast en wij (ik en nog een ouder) runnen deze bieb met heel veel plezier.
Ik schrijf uitgeverijen aan met de vraag of ze misschien ook promotiemateriaal voor ons hebben en ik moet zeggen iedereen stuur echt hele leuke posters en andere materialen op naar ons .
En met dit alles is het net echt :) …….
Nu de bieb al wat weekjes draait krijgen we ook steeds meer inzicht over de boeken die het meest gelezen worden. Hierbij zitten ook heel veel boeken die u geschreven hebt.
Wij vinden het dus reden genoeg om uw boeken meer te gaan promoten ,en extra aandacht te gaan geven voor boeken die er eerdaags misschien nieuw bij gaan komen van u.
Wij zijn niet zo een hele grote school, dus hebben wij niet veel budget om “extra kosten” te maken.
Wij hebben van schoolschrijvers gehoord dat je ook bezoekjes aan school kunt regelen, maar dat hier dan ook kosten aan verbonden zit……..en dit is helaas ons struikelblok.
Graag wil ik u vragen……………
Zou u nog iets voor ons kunnen betekenen?
In de vorm van nog wat ander promotiemateriaal…?
Of een boek kosteloos aan ons willen promoten…? gesigneerd ….?

De boeken die wij van u in onze bieb hebben zijn…..
bezoek van raai de kraai
boy een stripheld met een stiefzus
brief in geheimschrift: lous-braille 1809-1852
 
Is er ook een catalogus beschikbaar waarin de titels staan van uw uitgegeven boeken?
Ik hoop echt dat we wat van u horen.

Via www.hoerijkismijnschoolbestuur.nl zie ik dat het schoolbestuur een eigen vermogen heeft van 8 miljoen euro.

schoolbestuur:geld

Deze mail is geen uitzondering. Ik krijg ook vaak verzoeken van scholen of ik gratis kom voorlezen, omdat dat zo leuk is voor de kinderen en natuurlijk ook voor mezelf.

Is het redelijk dat een school kinderboekenschrijvers om gratis boeken mailt? Ze hebben overigens niet alleen mij benaderd, maar een heleboel kinderboekenschrijvers. Daar kwam ik achter omdat ik deze brief op Facebook deelde met mijn collega’s Al deze schrijvers kregen deze brief met de belofte dat hun boeken goed gepromoot gaan worden op school. Soms klopten de titels niet. Het is natuurlijk een heel werk om al die schrijvers te mailen. Inzet en enthousiasme hebben deze ouders zeker! Waar ligt dan het probleem? Blijkbaar is het niet normaal voor een basisschool om hier structureel geld voor uit te trekken en is het te danken aan een paar enthousiaste ouders dat er überhaupt een schoolbibliotheek is. Het recentste boek van mij is uit 2009. Brief in geheimschrift is ooit gratis verstrekt aan alle basisscholen in Nederland.

Waar leven schrijvers van?

Een deel van ons inkomen komt uit de verkoop van boeken. Schrijvers van geïllustreerde kinderboeken krijgen 5% royalty’s van de verkoopprijs, net als de illustratoren. Voor leesboeken (met weinig illustraties) kan de royalty oplopen tot 10%. Als de oplage van een boek 3000 stuk is, verdien je ongeveer € 2000,-.
Wij vullen ons inkomen aan met schoolbezoeken via www.sss.nl. Daarnaast krijgen we een uitleenvergoeding voor boeken die via de openbare bibliotheek worden uitgeleend. Dit brokkelt de laatste jaren steeds meer af. Veel bibliotheken verdwijnen of ze verplaatsen hun collecties naar scholen. Scholen hoeven geen uitleenvergoeding af te dragen als ze aan hun leerlingen uitlenen. Ik vind het heel erg leuk als veel kinderen mijn boeken lezen via de schoolbibliotheek, maar het levert mij financieel niets op. Ik neem deze enthousiaste ouder niets kwalijk, maar heb wel uitgelegd waarom ik niet meewerk door gratis boeken te sturen. Het kopen van boeken voor een schoolbibliotheek is het enige moment dat ik er iets aan verdien: ongeveer € 0,60 cent per boek.

Ik weet niet of het schoolbestuur op de hoogte is van deze actie of dat het een initiatief is van de ouder zelf. Laat dit alsjeblieft geen tendens worden. Kinderboeken zijn belangrijk! Belangrijk genoeg om als school in te investeren. En is er echt geen geld? Bedenk dan een leuke sponsoractie, zodat er boeken gekocht kunnen worden. Goed voor de boekwinkels en de schrijvers! Educatieve uitgevers bieden ook goede startcollecties. Uitgeverij Zwijsen heeft hiervoor de website Zo leuk is lezen. Uitgeverij Delubas heeft diverse mooie leesseries, bijvoorbeeld de serie Terugblikken. Voor losse titels: ga met Koningsdag met een zak muntjes naar de rommelmarkt in een chique wijk.

 

Loading

5 Reacties

 1. Rianne: ik zie al een aantal jaren de tendens, dat basisscholen steeds minder geld besteden aan hun bibliothkeken. Er wordt veel geld uitgegeven aan allerlei automatiseringsprojecten en aan buitenschoolse activiteiten. Leraren willen (soms) niet met kinderen naar de bieb en niet: voorlezen. Er zijn er heel wat, die zelf niet van lezen houden! Dit alles zorgt ervoor, dat die collecties in schoolbibliotheken vaak schamel zijn. Er is vaak wel budget, maar: de schoolleiding heeft het er niet voor over. Vandaar, dat men loopt te schooien.

  Ik ben een: ex-boekverkoper (in between jobs, tegen mijn zin!), en: Ambassadeur Kinderzwerfboek Amersfoort / Leusden. Die tip, van Koningsdag, pas ik al jaren toe. Want: schamel inkomen, en: grote liefde voor lezen, kinderboeken en leesbevordering, gaan anders niet samen. Wil ik boeken uit zerven sturen, dan mogen ze niet duur zijn. Dus koop ik ze op Konigsdag of doneer uit mijn eigen collectie. Nog een tip: ook jaarlijkse rommelmarkten van allerlei kerken zijn een goed jachtterrein voor kinderboeken liefhebbers.
  De Kinderzwerfboeken komen terecht bij kinderen wier ouders noodgedwongen klant zijn bij de voedselbank, kinderkledingbak, e.d. Ook de leerlingen van IMF weekendscholen genieten van Kinderzwerfboeken.
  Als je dus boeken zou willen doneren, Rianne, doneer ze dan aan: Kinderzwerfboek! Of; stuur ze zelf uit zerven!

 2. Dag Hanneke,
  over scholen in het buitenland heb ik niet geklaagd, maar ik adviseer ze wel om tweedehands boeken te laten kopen op Koningsdag. Mijn klacht is dat rijke scholen in Nederlands ook om boeken vragen. Dan gaat het om prioriteiten stellen, denk ik.

 3. Ik snap het probleem. Maar er is ook een andere kant. Je klaagt over kleine Nederlandse scholen in het buitenland. Die hebben hun volledige subsidie van de Nederlandse overheid het afgelopen jaar al zien verdwijnen. Juist die heel kleine schooltjes worden meestal bezocht door kinderen van ouders die op een lokaal salaris leven. Dat komt er in feite op neer dat in veel gevallen het Nederlandse schooltje, dat buiten de normale schooltijden om gehouden wordt de ouders een maandsalaris per jaar kost. En dan is het niet raar dat er ‘gebedeld’ wordt en naar creatieve manieren om de school ook echt school te houden. Want die scholen willen wel heel graag hun accreditatie van de Nederlandse Schoolinspectie houden. Dat kost geld, een goede bibliotheek hoort ook bij de eisen. Maar de Nederlandse overheid, die wel die eisen stelt, stelt daar financieel geen enkele tegemoetkoming meer tegenover. Een kind op een basisschool in Nederland kost de Nederlandse overheid zo’n 7000 euro per jaar. Daar hoef je als ouder in Nederland verder niets meer aan te betalen. Een Nederlands kind in het buitenland kost de overheid niets en krijgt niets. Dan is het inderdaad niet leuk als schrijvers die ook niet veel krijgen dit soort verzoeken krijgen. Maar er is wel een reden voor.

 4. Geweldig dat je dit zo helder uitlegt, Rian!!
  Je bent een ware hoedster van de waarde van illustratoren en schrijvers.

  Recessie of niet: het kinderboek hoort nooit de sluitpost op de begroting te zijn, laat staan in de liefdadigheidssector te vallen! Het staat aan de basis van een gezond opgroeiend brein.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.