Koningsdag: Robin Hood-kinderboekendag

robinhoodkinderboekendag_140Oproep

De koning wil graag dat Koningsdag een dag van verbroedering is. Ik stel voor om volgend jaar van Koningsdag een Robin Hood-kinderboekendag te maken.

Hoe werkt het? Zoek een goede rommelmarkt uit en koop het beste speelgoed en de beste kinderboeken voor zo min mogelijk geld. Zorg daarna dat het speelgoed en de kinderboeken bij de kinderen komen die geen nieuw speelgoed en nieuwe boeken kunnen betalen. Deel het zelf uit of breng het naar een Speelgoedbank. Veel gemeenten hebben zo’n voorziening. Ook kinderboeken zijn hier welkom.

Koningsdag

Koningsdag is samen feest vieren en spelletjes doen. In veel wijken is er een rommelmarkt. Ik woon in Haarlem tegen de grens van Aerdenhout, Heemstede, Overveen en Bloemendaal. Kinderen in mijn buurt hebben over het algemeen teveel speelgoed en boeken. Little Pet shop poppetjes, waarvoor je je in de winkel blauw betaalt, worden bijna gratis weggegeven. Op straat liggen garages, maneges, paardjes, houten puzzels, blokken, poppenhuizen, keukentjes, werkbankjes, stoeltjes, skeelers, duplo, playmobiel, piratenschepen, kastelen en noem maar op. Alles voor een habbekrats.

Kinderboeken

Vroeger kocht ik voor mijn kinderen, maar die zijn nu groot. De laatste jaren koop ik vooral kinderboeken. Deze kosten op Koningsdag ergens tussen de € 0,20 en € 2,00. Vanaf acht uur ’s ochtends is het rommelmarkt en tot negen uur sloeg ik mijn slag in een goede Haarlemse wijk: 67 boeken voor ongeveer € 50,-. Daarna zat mijn fiets vol, maar er lagen nog heel veel Geronimo’s, Dagboeken van mutsen, 100 % meidenboeken, Hoe overleef ik, etc. Ik lees ze niet. Nou ja, eentje om te weten wat het is. In een andere wijk in Aerdenhout ligt altijd minder, hoewel de buurt nog rijker is. Maar ook daar kocht ik nog 10 mooie boeken voor ongeveer € 7,-.

Voor mezelf kocht ik een aantal goede jeugdboeken en mooie prentenboeken. Met veel boeken is netjes omgegaan, dus ze zien er nog als nieuw uit. De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen. ‘Ik ben halverwege gestopt,’ zei het meisje. ‘het was niet zo mijn smaak.’ Andere kinderen hebben echt een liefde gehad voor een serie en verkopen deze nu met enthousiasme. Boeken zijn niet om te bewaren. Vorig jaar zie een oma: ‘Dit is een prachtig boek. Deze heeft mijn kleindochter dit jaar voor haar verjaardag gehad.’ ‘O, maar wil ze het niet houden dan?’ ‘Nee hoor, ze heeft het uit.’. Ik zag een titelpagina volgekrabbeld met lieve opdrachten voor de ontvangster van het cadeau en vroeg een meisje of ze dat boek dan niet wilde houden?

2015boeken1 2015boeken2

Kinderboeken weggeven

Ik koop de meeste boeken om weg te geven op scholen in Amsterdam, waar ik schoolschrijver ben. Met spelletjes en opdrachten zijn de boeken te winnen. In een kast staan alle prijs-boeken. ‘Die wil ik winnen.’ ‘Als ik win kies ik deze!’ hoor ik kinderen zeggen. Er komen ook verzoeken: ‘Heeft u ook De Grijze Jager boek 2 om te winnen?’.

Ik geef liever niet aan de school zelf, want ik vind dat zij gewoon een goed budget moeten hebben om kinderboeken te kopen. Dat is ook goed voor de Kinderboekwinkel en voor de uitgevers. (Lees ook: Scholen die bedelen om boeken.)

Vorig jaar lukte het me niet om een Ghanees jongetje, dat bij zijn tante woonde en door alle ellende gedragsproblemen had, een boek te laten winnen. Zijn tante wilde niet met hem naar de bibliotheek en sloeg hem soms met een pollepel. Zijn moeder kon niet voor hem zorgen. Hij stond vaak bij mijn prijzenkast en had een oogje op een boek van Geronimo Stilton. Dus ik gaf het hem mee, met de opdracht me erover te vertellen: dan kon hij het alsnog winnen. Elke week kwam hij daarna over het boek praten. En elke keer verzekerde ik hem dat het gewonnen had en mocht houden. Elke week ogen vol ongeloof dat ik zo’n duur en dik boek weggaf.

Actie Robin Hood

Robin Hood stal van de rijken en gaf aan de armen. Wanneer ik een stapel goede boeken koop voor veel te weinig geld, voel ik me ook haast een dief. Een enkele keer wilde de verkoper een hogere prijs. Bijvoorbeeld vijf euro voor een boek. Ik gaf haar groot gelijk. Goed dat je jouw boek op waarde schat, dacht ik. Zet het straks weer mooi in je kast en lees er later uit voor aan je kinderen. Maar ik liep zwijgend verder op zoek naar buit.

Weghalen bij de rijken en geven aan de armen. Dat is het idee. Volgend jaar wil ik graag zoveel mogelijk mensen motiveren om hetzelfde te doen. Ik heb alvast een hashtag gemaakt: #robinhood.

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.