Een iPad app maken zonder programmeur

Adobe content viewerHet lettercircus: het technische verhaal

Afgelopen zondag is de eerste app die ik zelf heb gemaakt in de App Store verschenen. Ik heb met Books2download al meer apps uitgegeven, maar daarvoor is altijd een programmeur aan het werk geweest. Deze app ontwierp ik met Adobe InDesign en foliobuilder. Ik werk al jaren als boekvormgever voor met name uitgeverij Gottmer en Altamira en verdiep me de laatste drie jaar in digitaal publiceren.

InDesign is een grafisch programma dat gebruikt wordt voor vormgeving van boeken, tijdschriften en ander drukwerk. Vroeger was Quark Xpress het meest gebruikte opmaakprogramma, maar laatste jaren heeft Adobe de markt veroverd met het pakket Creative Suite, waarin InDesign, Photoshop, Illustrator en Dreamweaver naadloos samenwerken. Sinds kort heeft InDesign een extension, de foliobuilder, waarmee apps gebouwd kunnen worden. Het gaat hier om echte zelfstandige apps en niet om template apps zoals je kunt bouwen in bijvoorbeeld de app Book Creator.

Kan nu iedereen nu zelf een app maken?

InDesign lettercircus

Folio heeft het maken van apps veel toegankelijker gemaakt, net zoals iBook Author dat doet voor het maken van geavanceerde e-books in de iBook Store. Hoewel het nu makkelijker is om zelf een app te maken, heb je toch een behoorlijk duur ontwerpprogramma nodig en ook de nodige grafische kennis. Daarnaast is folio niet voor elke app geschikt. Folio leent zich wel voor boeken en tijdschriften, maar bijvoorbeeld niet voor games.

Wat maakt een app succesvol?

Door het weghalen van drempels bestaat het risico dat er veel rommel in de App Store komt. Ik weet niet of dat zo erg is. Er zijn ook heel veel amateuristische e-books en POD uitgaven of lelijke doehetzelf-apps in de Android Market.
Voor het maken van een succesvolle app is meer nodig dan een programma om de app te bouwen. Je hebt nodig:

 • een origineel en goed doordacht concept;
 • kwalitatieve inhoud, zoals een mooie tekst en verzorgd beeld.
 • professionele audio, een prettige voorleesstem en professionele editing;
 • professionele vormgeving.

Het maken van een succesvolle app verschilt dus niet zoveel van het maken van een succesvol gedrukt boek. Inhoud, vormgeving en uitvoering moeten van hoog niveau zijn.

Is folio de oplossing voor alle apps?

Om die vraag te beantwoorden wil ik eerst de voor- en nadelen op een rijtje zetten.

Voordelen

 • Je hebt geen programmeur nodig.
 • Een boek dat al vormgeven is in InDesign, kan worden omgezet naar folio. Het is prettig en efficiënt om in hetzelfde programma te werken.
 • Er is een standaard navigatie.
 • De app kan ook geschikt gemaakt worden voor Android.

Nadelen

 • Het uploaden naar de App Store is duurder dan via een programmeur. Je dient bij Adobe een Single Edition of een Professional Edition te kopen. Meer informatie hierover.
 • Folio heeft een standaard navigatie en opbouw van de pagina’s. Met wat slimme trucjes zijn een enkele van de standaard instellingen misschien te omzeilen, maar je bent minder vrij dan wanneer je met een programmeur werkt.
 • Er zijn minder interactieve mogelijkheden. Een rijk interactief prentenboek zoals Timo en het toverboek of De gelukkige olifant hadden wij niet met folio kunnen maken.
 • InDesign is geen makkelijk programma, dus je hebt een professionele vormgever nodig. Ook het zelf uploaden naar de App Store, het gedoe met certificaten e.d., vergt enige studie.

Mijn conclusie is dat folio niet voor alle apps geschikt is, maar dat binnen de beperkingen met een goede content een prima app te maken is. Technisch kan er nog veel meer dan ik in Het lettercircus heb gebruikt, zoals video, animaties en diashows. In mijn Lezing over apps, e-books en digitale kinderboeken laat ik hier meer van zien. Maar uiteindelijk gaat het bij het maken van een app niet om wat er allemaal kan, maar welke middelen je kiest om een verhaal zo helder en doeltreffend mogelijk te presenteren.

Hoe is Het lettercircus gemaakt?

Elke letter is een los artikel en een apart InDesign bestand. Dat moest, omdat alleen losse artikelen in de inhoudsopgave opgenomen worden.

Ik vond het belangrijk dat je bij elke letter de illustratie in beeld zou hebben. Het hele verhaal moest dus op één pagina. Omdat de tekst niet te klein mocht worden, heb ik ervoor gekozen deze te laten scrollen. De tekst is daarom niet in InDesign opgemaakt maar in html met een stylesheet. Elke verhaal is een los html-bestand dat in de pagina wordt ingeladen.

Over de afbeelding liggen onzichtbare geluidsbuttons, die geactiveerd worden als je erop klikt. Zo kun je letters zoeken in de plaat.

De audio is opgenomen in een studio en professioneel ge-edit. Om het verhaal te horen moet je op de geluidsbutton klikken.

Aan elke pagina hangt ook een geluidsbutton, die automatisch gaat spelen als je de pagina opent. Daardoor hoor je ‘a, b, c, d…’ als je door de pagina’s bladert.

Loading

1 Reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.