Digitale prentenboeken in Groter Groeien

Het tijdschrift Groter Groeien besteedt in haar laatste nummer twee pagina’s aan digitale kinderboeken. Ik ben hiervoor in maart geïnterviewd.

grotergroeienjuni2011Het is een leuk artikel. Het is wel een beetje jammer dat er geen plaatjes bij staan, want ik denk dat niet alle ouders precies zullen weten wat digitale kinderboeken zijn. In dit artikel worden met digitale kinderboeken vooral prentenboek-apps op de iPad bedoeld. “Voor een volwaardig prentenboek is het scherm van de iPhone net iets te pieterpeuterig.”

De educatieve waarden worden besproken. Kinderen begrijpen een verhaal beter als er bewegend beeld bij is. Toch is een app anders dan een animatiefilm. Ik benadruk in het interview het interactieve element: ‘Zo’n app is veel leuker dan een animatiefilm, want aan een film kun je zelf niets veranderen. En op papier kun je alleen suggereren, dan schrijf je dat de borden vallen. Maar als je het zíet gebeuren, kom het verhaal echt tot leven. Kinderen krijgen het gevoel dat ze het zelf hebben veroorzaakt en invloed hebben op het verhaal.’

Hier zie je mijn neefjes met de pagina waarop de borden uit de kast vallen.

Top 10
De top 10 bij het artikel is een beetje raar. Op nummer 1 staat Dikkie Dik, maar dat ís geen iPad-app, maar een iPhone-app. Net als Bobbi. Dus ik vrees dat ze naar de verkeerde top 10 gekeken hebben. Timo en toverboek heeft in de App Store bijna voortdurend in de Top 10 van de betaalde iPad boeken gestaan. Net als daar komt aap in de top 10 van de gratis apps.

Maar ondanks een paar kritische punten ben ik blij dat steeds meer tijdschriften aandacht hebben voor digitale kinderboeken!

 

 

Loading

1 Reactie

  1. Goed uitgelegd en ik hoop van harte dat er steeds meer aandacht komt voor digitale prentenboeken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.