Apps

Als kinderboekenschrijver heb ik heel veel papieren boeken gemaakt. Vanaf 2010 zijn daar ook digitale boeken bij gekomen. Deze zijn een mooie aanvulling; je kunt bijvoorbeeld een grote voorraad boeken meenemen op vakantie of je kind zelfstandig een boek laten luisteren. Helaas weten nog niet veel ouders van het bestaan van digitale kinderboeken.

De laatste tijd is er veel discussie of nieuwe media wel goed zijn voor kinderen. Sommige onderzoekers denken dat kleuters de hele dag met een tablet bezig zijn. Dat is natuurlijk onzin. Ouders zetten hun kinderen ook niet de hele dag voor de televisie. Kinderen moeten hun lichaam gebruiken: vingerverven, met blokken spelen en klauteren. Af en toe een goed kinderprogramma kijken kan echter geen kwaad en dat geldt ook voor het gebruik van nieuwe media. Door het formaat zijn tablets heel geschikt voor kleine kinderen. Het lezen van een digitaal prentenboek kan daarom een leuke afwisseling zijn voor het lezen van een papieren boek.

Welke apps zijn er voor kinderen?

Veel ouders downloaden een paar gratis games op hun tablet en laten hun kinderen hiermee spelen. Soms bevatten deze gratis apps aankopen in de app (IAP) of er staan vervelende advertenties in. Let daarom erg goed op bij gratis apps. Gelukkig zijn goede, betaalde app meestal niet duurder dan een kop koffie.

Kijk eens verder dan games. Er zijn namelijk nog veel meer interessante apps voor kinderen. Ik noem er een paar:

  • Prentenboek apps: verhalen met voorleesstem, animatie en interactiviteit.
  • Boeken apps: kinderboeken en leesboeken, soms met extra’s
  • Creatieve apps om zelf een tekening, animatiefilmpje, stripverhaal, boekje of muziek mee te maken.
  • Educatieve apps om letters, rekenen, taal, topografie e.d. mee te oefenen
  • Kijk ook eens naar de korte tiplijst van 25 goede apps voor kinderen.

Waar vind je goede kinder-apps?

Het grootste aanbod vind je in de iPad en iPhone App Store. Hier kunt u zoeken in de categoriën Boeken en Onderwijs. Sinds kort is er ook een categorie Kinderen. Hierin staat een selectie uit de apps die ook bij Boeken, Onderwijs en Games staan. Van deze apps weet je zeker dat ze kind-veilig zijn, maar lang niet alle goede kinder-apps staan hierin. Voor prentenboek-apps zoek je daarom beter bij Boeken.  Het aanbod voor Google Play is wat beperkter, maar ook hier zijn goede kinder-apps te vinden.

Bewaren