5 september 2016 start Raadgedicht voor de jeugd

Binnenkort gaat Raadgedicht voor de tweede maal van start. Officieel is de jeugdeditie voor kinderen vanaf 10 jaar, maar eigenlijk is het voor iedereen leuk. Tien weken lang verschijnt er elke maandag een gedicht waarin één woord ontbreekt. Iedereen mag raden welk woord dit is en kan via de website de oplossing insturen. Kinderen kunnen individueel meedoen of met de klas (dus groep 6, 7, 8 en brugklas). Elke vrijdag verschijnt de oplossing in de vorm van een woordwolk.

2016_Raadgedicht_PO_RGB_klein

Hoewel het simpel lijkt om een ontbrekend woord in te vullen, is het in de praktijk nog niet zo eenvoudig. De lezer moet in de huid van de dichter kruipen en wordt uitgedaagd creatief met taal aan de slag te gaan. Foute antwoorden zijn niet per se fout. Misschien is een ander woord wel mooier dan dat van de dichter? Voor de dichters is het spannend om te ervaren welke woorden de lezers aandragen. Dit spelen met woorden leidt tot een geconcentreerde manier van lezen.

De gedichten zijn van bekende Nederlandse of Vlaamse jeugddichters, zoals Joke van Leeuwen, Bette Westra en Geert De Kockere. Zorg dat je alvast wat dichtbundels van deze schrijvers in huis hebt!

Raadgedicht start op 5 september 2016 en duurt tot 11 november 2016. Deelname is gratis. Download alvast de Raadgedicht app!

Data

5 september Bette Westra
12 september Geert De Kockere
19 september Kate Schlingemann
29 september Riet Wille
3 oktober Erik van Os
10 oktober Fabien van der Ham
17 oktober Mary Heylema
24 oktober Bas Rompa
31 oktober Theo Olthuis
7 november Johanna Kruit

Nieuwe website en app

Raadgedicht werkt vanaf 2016 nauw samen met Het Poëziepaleis. Om dit te vieren hebben de website en de gratis app een mooie nieuwe vormgeving gekregen. Raadgedicht wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen, het Kinderboekenmuseum, het Nederlands Letterenfonds en de Poëzieweek.

Kidsweek

Alle raadgedichten zullen dit jaar ook in Kidsweek verschijnen. Heb je daarop een abonnement? Dan kun je vier dagen langer nadenken, want het gedicht verschijnt elke donderdag alvast in Kidsweek!

Meer lezen.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Loading

1 Reactie

  1. Mijn leerlingen vonden de raadgedichten-wedstrijd heel erg leuk, ik hoefde er zelf niet om te denken, ook de vrijdagmorgen om het antwoord te horen werd niet vergeten. Op deze manier in contact komen met allemaal verschillende soorten gedichten en er een beetje een wedstrijd-idee van te maken, spreekt hen aan. Volgend jaar weer!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.