Stripverhalen, tekenfilms en nieuwe media

Voor Stichting Schrijvers School Samenleving schreef ik een stukje over een lezing die ik gaf voor leerkrachten. Het stuk is op hun website te vinden, maar je kunt het ook hier lezen.

Regelmatig geef ik via SSS lezingen en workshop voor leerkrachten, leidsters in de kinderopvang, voorleescoördinatoren, studenten PABO en bibliothecarissen. Zo gaf ik twee maanden geleden bij de afsluiting van een cursus Open Boek een lezing over digitale kinderboeken, leesbevordering en creatieve apps.
Daar demonstreerde ik hoe je snel en makkelijk een tekenfilm kunt maken met een kinderboekenfiguur in de hoofdrol. Ook leerde ik hen hoe ze leerlingen op de iPad een stripverhaal kunnen laten maken. Ik vertel hen hoe een schrijver een verhaal bedenkt en hoe ze dezelfde creatieve werkwijzen kunnen overdragen op hun leerlingen. Ik oefen met leerkrachten hoe ze samen met de klas een verhaal kunnen bedenken, hoe ze kinderen kunnen laten tekenen bij een fantasieverhaal en hoe ze een opdracht creatief schrijven moeten inleiden.
Na afloop kwam een leescoördinator vertellen hoe waardevol al die ideeën voor haar waren. ‘Ben je ook te boeken voor ons team?’
‘Ja, natuurlijk! Neem maar even contact op met SSS.’

leerkrachtenaanhetoefenen_RianVisser leerlingaanhetwerk_RianVisser


Een paar weken later belde SSS om het bezoek te regelen. Dankzij SSS is het voor de scholen heel duidelijk waar ze terecht kunnen. Er is één organisatie en ze hoeven niet zelf met allerlei schrijvers te bellen.
Vandaag gaf ik op de basisschool van de leescoördinator een workshop voor haar team. Toen ik binnenkwam zaten ze nog serieus te vergaderen, met hier een daar een zucht en een gaap. Na anderhalf workshop over kinderenboeken was het lachen, gieren, brullen! Wat een fantastisch team! Ze waren vol enthousiasme stripverhalen aan het maken op de iPad en konden niet meer stoppen. Ik hoorde ze allerlei toepassingen bedenken hoe ze hun leerlingen ermee aan de slag zouden laten gaan.
‘Dit is echt té leuk!’ zuchtte een leerkracht.
Regelmatig krijg ik na afloop resultaten van werkstukken opgestuurd. Zo kan ik zien dat de ideeën die ik scholen aanreik ook daadwerkelijk worden toegepast. En dikwijls word ik daar zelf ook weer door geïnspireerd.

Bewaren

Bewaren

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.