DrawSomething: iedereen kan tekenen!

drawsomethingVroeger deden we op verjaardagfeestjes met de familie wel eens een tekenspelletje. Dan  schreven we woordjes op papiertjes en die gooiden we in een bak. Daarna maakten je groepjes. Eén persoon grabbelde een woord en moest hiervan een tekening maken op een groot vel papier. De anderen leden van zijn groepje moesten dat woord binnen een bepaalde tijd raden. Het beste groepje won. Later deed ik het nog wel eens in het spel Party, waar dit een onderdeel was. Nu is er een app Draw Something. De app is er voor iPad, iPhone en Android.

De app installeren en je aanmelden

DrawSomething is beschikbaar als gratis app en betaald. Bij de betaalde app zie je geen reclame.
Meteen bij installeren moet je kiezen of je je Facebook-vrienden wilt inladen. Ik deed dat niet, want ik wilde eerst wel eens kijken wat het was. Later nog Facebook toevoegen is echter erg lastig. Daar zijn al diverse fora op internet over vol geschreven. Je kunt jezelf uitloggen en een nieuw account aanmaken, waarbij je dan wel een andere username en mailadres moet opgeven. De app doet geen enge dingen op Facebook, dus het beste sta je dat maar meteen toe. Daarna kun je kiezen of je Facebook-vrienden uitnodigt of andere mensen van wie je een username of mailadres kent.

Hoe werkt het?

Je krijgt een keuze uit drie woorden, waarmee je 1, 2 of 3 muntjes mee kunt verdienen. De woorden zijn in het Engels. Je kiest een woord en tekent het. Je mag gummen, een nieuw blaadje nemen en zolang erover doen als je wilt. Je hebt een paar pendiktes tot je beschikking en een paar kleuren. Extra kleuren kun je kopen met de munten die je verdient of je koopt ze met echt geld. Je kunt ook bommen kopen die letters opblazen of waarmee je andere woorden kunt kiezen.

Als je klaar bent, wordt je tekening verzonden. De ontvanger krijgt er een filmpje van te zien. Hij ziet dus precies hoe je hebt zitten tekenen, gummen en kleuren. Zelf zie je daarna weer een filmpje hoe de andere heeft zitten raden en puzzelen met de letters. Dit is soms erg grappig. Je kunt deze filmpjes ook overslaan (skip).

Om beurten ben je aan het tekenen en raden. Je kunt niet chatten. Dat is wel jammer.
Je kunt, net als bij Wordfeud, tegen heel veel mensen tegelijk spelen.

waitress

Wat is de bedoeling?

Volgens mij is de bedoeling is dat je als team zoveel mogelijk rondes doorkomt. Zodra één van de twee een tekening niet raadt, is het spel afgelopen en begin je weer op turn 1. Je speelt dus eerder mét elkaar, dan tégen elkaar. Je krijgt zowel voor het raden als voor het tekenen muntjes.
Tegen wie speel je dan eigenlijk? Dat is mij niet helemaal duidelijk. Speel je tegen de andere teams? Maar zij zien jouw score toch niet?

De producent OMGPOP heeft een community site waarop je vragen kunt stellen over het spel. Het zou leuk zijn als ze daarop de topscoorders zouden laten zien. Aan de andere kant: het ontbreken van een competitieve element is ook wel grappig.

Vals spelen is vrij makkelijk. Je kunt het woord gewoon opschrijven. Ik trok het woord Raiders en ik had geen idee wat het was. Ik Googlede erop en zag een doodskoplogo met bovenin de naam. Dat tekende ik en op het laatst schreef ik er RAIDERS in. Toen ik het filmpje bekeek van degene die het moest raden, zag ik dat ze niets van mijn tekening begreep totdat ik het woord erbij schreef. Het was heel komisch. Maar zo hoort het dus niet.

Voor- en nadelen

Voordelen van het spel:

 • Humor
 • Gezellig
 • Grappig om je Social Media-vrienden eens te zien tekenen. De illustratoren die ik volg, zijn er veel te goed in! Maar ook veel leerkrachten kunnen mooi tekenen.
 • Leuk voor het onderwijs om Engelse woorden te oefenen.

Nadelen van het spel:

 • Het is in het Engels.
 • Ik kom regelmatig dezelfde woorden tegen (ik heb de betaalde versie). Het woordenboek mag wel wat uitgebreider.
 • Er staan ook bands, artiesten e.d. tussen. Die zijn lastig om te tekenen en soms zijn ze in Nederland niet echt bekend.
 • Als je in een spel zit, kun je niet makkelijk switchen naar een ander spel. Ook als het spel stopt, omdat je iets niet raadt, wordt je gedwongen een nieuw spel te starten.
 • De app is soms traag of loopt vast.
 • Het is net zo verslaven als Wordfeud. Niet aan beginnen dus!

Tips:

 • Spiek op Google hoe je iets moet tekenen.
 • Spiek op Google translate om te zien wat een Engels woord betekent of om de vertaling van een Nederlands woord op te zoeken.

Statistieken en punten:

Ik dacht dat het niet om snelheid ging, maar dat wordt in de statistieken wel bijgehouden. Hoe het verder werkt met de puntentelling, weet ik niet. Wie het weet, mag het hieronder in de comments uitleggen!

Loading

1 Reactie

 1. Niet te geloven hoe verslavend zo’n simpel tekenspelletje kan zijn…! En inderdaad speelt de humor daar een grote rol in. Mijn broer en zus ontpoppen zich als kunstenaars die de meest hilarische creaties tekenen. Tranen met tuiten :).

  Overigens krijg je volgens mij met de betaalde versie wel een uitgebreider woordenboek (je nadeel over het beperkte woordenboek staat twee keer genoemd ^_^). Met de muntjes die je verdient kun je bovendien ook meer kleuren aan je palet toevoegen.

  Ga ik nu even de Beatles tekenen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.