Vind ik leuk

Een reactie is een antwoord. Eerst is er iets en daarna is er de reactie.
Maar stel nu dat de reactie er is het eerst is. Heeft dat dan invloed op het iets? Ik denk het wel.

Als jij bij alles wat ik zeg roept: ‘Wat een onzin!’ ga ik waarschijnlijk andere dingen aan je vertellen. Misschien probeer ik eerst zinniger dingen te zeggen. Maar als de enige reactie blijft: ‘Wat een onzin!’ stop ik daarmee. Dan ga ik gewoon klinkklare onzin verkopen.

Of stel dat op alles wat ik zeg, jouw enige reactie is: ‘Wat vervelend voor je’. Ik zou ongelooflijk gaan klagen. Werkelijk, geen bericht was naar genoeg.

Op Facebook is de enige reactie die je standaard kunt aanklikken: ‘Vind ik leuk’. Wat voor soort berichten plaatsen mensen dan? Dingen die leuk gevonden kunnen worden, zoals successen, hobby’s, prijzen, kinderen, huisdieren, leuke gebeurtenissen, prestaties. Dat is soms een beetje jammer. Het is een keuze. Als Facebook de optie ‘Vind ik boeiend’ had gekozen, zou dat de berichten beïnvloeden. Of ‘Vind ik grappig.’

Maar het leven is niet altijd leuk en soms glipt er een bericht tussendoor dat eerder treurig is. Bijna een verademing: er zitten echte mensen achter. Dan twijfel ik of ik ‘Vind ik leuk’ zal aanklikken. Maar dat doe ik toch maar niet.

Loading

3 Reacties

  1. Mijn probleem is niet zozeer dat ik niet kan reageren zoals ik wil. Natuurlijk: ik kan iets typen. Mijn statement is dat de geplaatste berichten beïnvloed worden door die standaard reactie.
    Twitter doet het beter: daar is ook geen antwoord voorgebakken en zie je allerlei soorten berichten. Maar die standaard ‘like’ is erg bepalend. Stel dat het “Vind ik erg” zou zijn. Dan zouden mensen geneigd zijn ander soort berichten te plaatsen.
    Wat ik ook mis in FB is dat je niet rechtstreeks op een reactie bij een bericht kunt reageren. Nu moet je de naam van degene noemen, op wiens reactie je iets wilt zeggen en je plaatst het onder het originele bericht.

  2. Wat je ook kunt doen om je gevoelens over een bericht te uiten, is woorden gebruiken. Schrijf een reactie, dan kun je precies formuleren wat je vindt, met alle nuance die je wenst. Feitelijk zouden we moeten pleiten voor het weghalen van de like-optie: schrijven dwingt je na te denken.

  3. Ik zou ook hier bijna willen reageren met “vind ik leuk” omdat ik regelmatig een knopje mis”vind ik niet leuk” Het is zeker waar dat een reactie kan bepalen wat je schrijft. Echter als je zorgt dat je zelf blijft denken, schrijf je niet alleen je successen. Maar gelukkig wordt er vaker geschreven over successen dan over negatieve zaken. Hierdoor voelen mensen zich ook succesvoller. Een compliment is altijd leuk. En bijdeze geef ik jouw dan ook een compliment met het schrijven van weer een leuk artikel. Vind ik leuk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.