Wordfeud: strijden met woorden

Ik las op Twitter dat iemand eraan verslaafd was en toen wilde ik het natuurlijk ook proberen. Dingen waaraan je verslaafd kunt raken zijn dikwijls lekker en leuk. Vaak zijn ze ook slecht voor je. Wordfeud is alleen slecht in zoverre dat het tijd kost. Ik lees even minder boeken. Maar ach, verder is het best gezond.

Wat is het?

Wordfeud is gewoon Scrabble, maar je speelt het met een app op je smartphone of tablet. Feud betekent strijd, dus letterlijk betekent het woordenstrijd. Je speelt altijd met één tegenstander. Wellicht gaan ze dit nog aanpassen zodat je – net als bij Scrabble – ook met meerdere mensen kunt spelen. Dat lijkt me ook best aardig. Offline spelen is niet mogelijk. Zodoende lag ik in de vakantie soms met mijn zoon in de hangmat, elk met onze eigen telefoon en iPad samen te wordfeuden. Als even het internet wegviel, konden we elkaar wel vertellen wat we gelegd hadden, maar niet verder spelen. Je kunt kiezen uit een standaardbord of een random bord. Bij een random bord speelt geluk een groter rol. Drie vlakken van drie keer woordwaarde kunnen hier zomaar naast elkaar liggen. Een groot voordeel van Wordfeud boven Scrabble is dat je meerdere spellen tegelijk kunt spelen en dus niet hoeft te wachten tot je tegenstander iets bedacht heeft. Je kunt ook gerust tussendoor iets anders doen; pas na een paar dagen niet reageren wordt het spel afgebroken.

Hype op twitter

Veel Twitteraars spelen het. Op Facebook heb ik niemand er nog over gehoord. Ik denk dat veel twitteraars graag puzzelen met taal. Een leuke opmerking of grap moet immers in 140 tekens passen. Een bericht op Facebook plaatsen is in die zin geen uitdaging. Twitteraars houden meer van taal, denk ik.

Woordenboek

Zodra je een woord gelegd hebt en op play drukt, kijkt het woordenboek of je woord bestaat. Dat woordenboek is een beetje raar. Veel verkleinwoorden kent hij niet, dus weesje, nisjes, orkaantje en gifslangetjes zijn bij mij al afgekeurd. Engelse woorden mogen soms, zoals sexy en yes, maar event dan weer niet. Sex mag niet, seks wel. Afkorten zoals wc, ov, cv zijn goed maar een ec mag niet. Helaas kun je een woord niet even testen. Drukken op Play betekent ook echt spelen. Er is geen herstelknop. Dus even uitproberen of een woord mag en hoeveel punten het oplevert, kan niet. Soms accepteert het woordenboek rare woorden, zoals tat, nalezingen, hemer of domp.

Tips

Ik was erg blij met een topscore van 428, maar sommigen beweren op Twitter bij Wordfeud makkelijk de 700 te halen. Zij mogen mijn tips gerust aanvullen!

 • Speel niet alleen voor je eigen punten, maar let er goed op dat je je tegenstander geen mooie kans geeft, bijvoorbeeld op het leggen van een woord bij een drie keer woordwaarde.
 • Kun je zelf niks goeds leggen, verpest dan een mooie legmogelijkheid voor je tegenstander.
 • De zaak lekker dichtpuzzelen zorgt ervoor dat je voor je tegenstander geen nieuwe aanlegmogelijkheden creëert.
 • Heb je weinig letters waarmee je zelf een woord kunt vormen, probeer dan op het boord bestaande woorden langer te maken.
 • Let goed op TL (tripple letter) vlakjes. Daarmee kun je soms met één letter al heel veel punten scoren.
 • Probeer in één beurt zowel horizontaal als verticaal een woord te leggen. Dit kan door een letter toe te voegen aan een bestaand woord en daarmee zelf een woord te maken. Je vormt dan twee woorden.
 • Heb je rotletters en sta je voor in punten? Ruil dan een aantal letters. Let wel op: doe je dit te vroeg in de het spel dan krijg je die Q en Y later zelf weer. Wacht ook niet te lang. Als er minder dan 7 letters in de pot zitten mag je niet meer ruilen.
 • De Y mag niet als lange ij gebruikt worden en IQ en EQ mag ook niet. Bij ons thuis waren we met scrabble soepeler. Gelukkig bestaan er handige lijstjes van woorden die je met lastige letters kunt maken. Hier zijn er een paar:
  Y-woorden
  X-woorden
  Q-woorden
  C-woorden

Loading

42 Reacties

 1. Waarom nou die tips om je tegenstander te beletten goede woorden aan te leggen. Speel wordfeud voor het leuke en leer ervan. Dat is toch veel leuker als een ander het spel zuur te maken. Dan kun je nog eens eens teruggevraagd worden om een spel te spelen. dat is wel zo sportief en zo hou je het leuk

 2. De reden waarom bijvoorbeeld IQ niet mag is omdat IQ een woord is die (deels) per letter wordt uitgesproken. Dat wordt niet ’toegestaan’ volgens de regels van de scrabblebond.

  Kijk even op http://www.wordfeudwoorden.nl als je wilt weten welke woorden je wel of niet kunt maken voor wordfeud

  groet,
  Linda.

 3. Op dit moment is Wordfeud een grote ergernis.
  Keurt heel veel gewone woorden AF>
  Gouden
  Dartel
  Kwartel
  Ivoor ‘
  Vieren
  Jaar
  enz enz

  Iemand een suggestie hoe dit op te lossen.??

 4. Tja hoge scores als je met random bord speelt ken je soms hele hoge scores halen. Ik persoonlijk vind randombord helemaal niks.

 5. Onderaan staat menu. Als je aan de beurt bent kun je daarop klikken en dat Swap tiles. Dan kun je letters ruilen.

 6. Onder je tips (de 7e) geef je aan dat je letters kunt ruilen.. Hoe doe je dat ? Staat niet in menu of andere toetsen..

 7. Wie kan mij helpen ik wil wordfeud op mijnpilarod tablet zetten maar het wil me maar niet lukken wie kan me helpen

 8. Leuke entree, maar jammer dat er staat dat vooral twitteraars het spelen. Ik ken namelijk veel mensen die zelden twitteren, veel facebooken en wel het spel geweldig vinden.

  Ikzelf heb een twitteraccount, maar gebruik hem alleen om mensen te volgen. Facebook gebruik ik dan weer wel. Wordfeud is een verslaving van mij.

  Zo ken ik er nog heel wat mensen.

 9. Ik heb gister een spel gestart en bij het eerste woord advent haalde ik een score van 702 punten! ben benieuwd hoe veel de score uiteindelijk gaat worden. helemaal leuk lekker ontspannen spelletje om te spelen.

 10. Pingback: Wordfeud: Woorden met een Q | Moeilijke Woordjes!
 11. Woorden die niet mogen:

  Oor
  Uur
  Saai
  Kraai
  Draak
  Holland
  Hollands(e)

  En dan weer hele rare woorden wel:

  Zab
  Wone
  Baals

  Of engelse
  City
  Racer etc

  Erg irritant, stop er bijna mee op deze manier.

 12. Pingback: Wordfeud: Moeilijke woorden met een Y | Moeilijke Woordjes!
 13. Pingback: Wordfeud: Moeilijke woorden met een Q | Moeilijke Woordjes!
 14. Hoi,

  Over hoge scores gesproken. Ik ben op dit moment in een spelletje bezig, waarbij ik met de éérste beurt 810 punten behaalde.

  Inmiddels zit ik op 1025 punten met nog 40 steentjes te gaan.

  Mocht iemand nieuwsgierig zijn kan ik wel even laten weten hoe dit potje gaat eindigen.

  Ben overigens ook benieuwd wat er aan scores is behaald op dit moment.

  Gr. Thijs

 15. Het is apart dat een spelletje dat zo ontzettend populair is, zo een slordige woordenlijst heeft (in NL iig). In het forum van Wordfeud worden nagenoeg geen antwoorden gegeven, waarschijnlijk omdat de makers geen Nederlands spreken;). Op Wordfeud PRO proberen we ik een platform neer te zetten waar alle Nederlandse Wordfeuders hun vragen kunnen stellen, tips en woordenlijsten kunnen vinden en op de hoogte worden gehouden van de laatste updates en veranderingen in Wordfeud.

 16. ik vind het juist ook leuk om het spel gaande te houden en leg dan expres iets waar de tegenstander ook weer mee verder kan. Vind er niks aan als het spel doodloopt…..

  Inderdaad is het soms een verrassing welke woorden Wordfeud goedkeurt. Zo heb ik laatst nog een spel op het nippertje gewonnen door het woord ‘vladderen’…..

 17. waxe, vere, mixe worden als goed nederlands gezien in dit spel. Hier is natuurlijk geen beginnen aan. Vele goed nederlandse woorden zijn weer niet toegelaten.
  Ik stop er weer mee

 18. Wordfeud maakt gebruik van vele vreemde woorden. Als je wil kijken welke dat zijn, of controleren of Wordfeud je woorden pakt?

  Kijk dan even op http://www.wordfeudwoorden.nl

  Deze website maak gebruik van het officiele Wordfeud woordenboek in 5 verschillende talen.

  Handige site, ook met Strategie, tips & Tricks

 19. De woorden komen niet van opentaal.org!
  Die keurt namelijk woorden als sm en lp af, terwijl wordfeud ze goedkeurt!

 20. Sierkurk mocht ook niet. Pandje mag wel en pandjes niet.
  Maar het blijft inderdaad leuk. Ik leg vaak, ’s ochtends, tussen de middag en ’s avonds bij elke spel een woord. Lekker langzaam!

 21. ‘Waxen’ mocht niet, had ik op de 3x woordwaarde kunnen leggen. Volgens Van Dale is ‘waxen’ gewoon een goed Nederlands woord, dus dat was wel balen, maar ja…

  Hij is ook nogal selectief met de onvoltooid verleden tijd: ‘jende’ en ‘zinde’ mag wel, maar ‘jenden’ en ‘zinden’ niet.

  Maar leuk is het zeker wel, manlief en ik hebben er al menig potje op zitten. Het fijne is idd dat je niet -net als met Scrabble- op elkaar moet wachten, maar terwijl de ander nadenkt gewoon een boek kan lezen oid.

 22. Samen puzzelen kan ook leuk zijn. Maar ik vind het competitieve inderdaad leuk. Vooral als het erg spannend is. Het gaat me om de strijd, de uitdaging. Als het afgelopen is, boeit het me niet of ik net gewonnen of net verloren heb. Ik speel liever tegen sterkere dan zwakkere tegenstanders.

 23. Jij speelt het spel heel competitief en dat maakt het moeilijker om hoge scores te halen. Op het moment als je elkaar gaat helpen halen jij en je tegenstander veel hogere scores. Gaat het je om het ‘winnen’ of om ‘spelplezier’. Dat kan ‘m ook zitten in verrassend samenwerken.
  Verder een mooie blog. Als ik eens tijd heb (als) ga ik eens een poging wagen.

 24. Gekke woorden die mogen:
  Fox
  Jon
  Cox
  Va
  Vip
  Yelt

  Goede woorden die niet mogen:
  Badrand
  Dienste

  Plaats jouw lijstje ook hier!

  Dienste

 25. Wel cv, cc, wc, ov, géén sr, jr, nt, ot.
  Flor werd goedgekeurd.
  Wat ook mag: anw, ik zou er niet op gekomen zijn.
  Maar het blijft leuk.
  En als één tegenstander niet genoeg is, kun je tot op dertig borden tegelijk spelen.

 26. Ik moet toegeven dat ik soms een zwak heb voor mooie woorden, ook al levert het te weinig punten op of geeft het een ander teveel kansen. Maar elkaar dwars zitten, hoort voor mij ook bij het spel. Net als bij tennis maakt zó plaatsen dat een ander er moeite mee heeft, het spel spannender en de spelers meer vindingrijk.

 27. Leuk blog
  Deze hints gelden natuurlijk alleen als je hoofddoel winnen is.
  Als het gaat om alleen maar gezellig spelen maak je je niet meer druk om winnen of verliezen.
  Ik doe idd meerdere spellen tegelijk en ben wel benieuwd hoe onze strijd zal eindigen

 28. Geweldig idd om te zien hoe zo’n oud en alom bekend spelletje weer een hype wordt door zo’n nieuwe toepassing. Ik ben benieuwd wie onze strijd gaat winnen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.