Plets, plets, plats!

Plets, plets, plats!

Uitgave van het Nederlands Jeugdinstituut.

Leverbaar in het Nederlands, Turks en Engels.
Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.

Tekst: Rian Visser
Illustraties: Margriet van Noort.

Biblion recensie:
Het is herfst in het bos van eekhoorn, vogel en muisje. De wind waait… Hoei, hoei, hoei, de muis ritselt – maar wat is dat?! Plets, plets, plats! Het is een jongetje dat door de plassen spettert. Hij zoekt kastanjes, eikels, nootjes en bladeren en neemt ze mee naar huis. Wat zou hij ermee doen? Eet hij ze op? Maakt hij er een nestje van? Of maakt hij kunst? De dieren gaan op onderzoek uit. Kunnen zij dat ook?

In dit prachtig verzorgde, gebonden prentenboek kunnen de dieren praten en denken als mensen. Hun houdingen en grappige gezichtsuitdrukkingen spreken boekdelen: ze zijn erg expressief.

De illustraties zijn neergezet in vrij donkere, warme, herfstachtige tinten. De teksten verspringen in kleine overzichtelijke blokjes over de pagina’s. Regelmatig zijn woorden groter en vet gedrukt, om er extra nadruk op te leggen, zoals geluiden van de wind en de bladeren.

Erg leuk voorleesboek voor thuis of op school dat gebruikt kan worden binnen het thema herfst of ter introductie van een herfstachtige knutselles. Van dit deel uit een serie meertalige prentenboeken verschenen tegelijkertijd een Engelse en een Turkse editie.

U kunt het boek bestellen via Bureau Extern.
Het Nederlandse boek is in herdruk en is pas eind oktober 2015 weer leverbaar.
Er zijn wel mooie
vertelplaten.

3 Reacties

  1. Een superslee van Rian is ook prachtig.
    Het Nederlands Jeugdinstituut heeft verschillende boeken over seizoenen c.q. die zich in een bepaald seizoen afspelen. Bijvoorbeeld ‘Zoek’ (prachtig boek van Hans en Monique Hagen met illustraties van Ingrid en Dieter Schubert) en ‘Hans en Grietje’; beiden Herfst. ‘Ik ben mijn moeder kwijt’ speelt zich af in de Lente en ‘De rat van weinig woorden’ in de zomer.

    Hierbij wil ik opmerken dat wij geen ‘educatieve boeken’ maken, maar we kijken vooral naar literaire criteria. Dat betekent ook dat een boek over herfst niet een aantal woorden over herfst hoeft te hebben. Er dient alleen maar een raakvlak te zijn met een thema. We geven auteurs alle ruimte. In het ene boek zie je dan ook meer van een seizoen terug dan in een ander boek.

    Overigens zijn er van alle boeken vertelplaten.

  2. Dag Annigje, ik heb ook nog Een superslee geschreven over de winter. Helaas geen boek over de lente en de zomer. Dat zou ik wel graag willen.

  3. Mijn kinderen vonden de illustraties prachtig en gingen geheel op in het verhaal (1 1/2 en 3 jaar). Zijn er ook boeken over de andere seizoenen geschreven?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.