160 boeken per dag

Elk jaar maak ik een overzicht van mijn bibliotheek top 10. Ergens tussen oktober en december krijg ik via stichting Lira een overzicht hoe vaak mijn boeken zijn uitgeleend bij de Openbare Bibliotheek. In totaal worden elke dag 160 boeken van mij geleend. Daar ben ik super trots op! Stel je voor dat er elke dag zoveel boeken van mij verkocht werden… En er worden boeken uitgeleend die niet meegeteld worden.

Mijn uitleen top 10 van 2016

Hieronder zie je welke boeken van mij tussen medio 2015 en medio 2016 het meest zijn uitgeleend. In totaal waren het 58.744 uitleningen. Dat is 160 per dag.

top10rianvisser2016

Nippertje is sinds jaren verstoten van de eerste plaats. Het prentenboek staat nog wel in de top 3.
Nieuw in de top 10 zijn: Ik bel je, bul en sul, Daans reis om de wereld en Blitz! Op bol Tien.
Net buiten de top 10 vielen Een superslee, Het boekenfeest, Hieper, Het lettercircus, Plets, plets, plats, Tip en Taas en Skrien Tuts.

Dus het gaat goed met uitlenen?

Ja en nee. De vergoeding staat helaas onder druk. Niet alleen bij mij. Alle schrijvers en illustratoren hebben hier last van. Ik krijg 20% minder dan in 2009. Toen had ik 45 titels, nu heb ik er 94. Na 2009 zag iedereen zijn uitleenvergoeding dramatisch kelderen. Afgelopen jaren is het bij mij wel aangetrokken, omdat mijn boeken goed uitgeleend worden. Maar het niveau van 2009 haal ik niet meer. En ik ben niet de enige.

Waarom is er minder geld voor uitleenvergoedingen?

Daar wordt op het ogenblik onderzoek naar gedaan door het ministerie van Onderwijs en door stichting Leenrecht. Veel bibliotheken sluiten. Mensen delen boeken met elkaar via bibliotheekkastjes en andere onofficiële bibliotheken. De Bibliotheek op school (dBOS) breidt uit (begin 2016 waren 2500 scholen hierbij aangesloten). In sommige gevallen betalen deze scholen geen uitleenvergoeding. Daarnaast wordt er waarschijnlijk meer digitaal gelezen en illegaal gedownload.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.