3 zoekmachines voor kinderen

46df5a38d404d168c503bbc8051cbdc3Even googelen… Of even koekelen? Ook kinderen gebruiken zoekmachines. De gevonden informatie is echter niet afgestemd op de leeftijd. Welke zoekmachines zijn er? Ik deed een fijne ontdekking!

Koekelen

Schermafbeelding 2015-09-17 om 08.49.50  Schermafbeelding 2015-09-17 om 08.35.23Schermafbeelding 2015-09-17 om 08.35.14

Via Twitter ontdekte ik Koekelen. Het is een vrijwilligersinitiatief van Harm Hofstede om kinderen op weg te helpen met zoeken. Kinderen moeten eerst kiezen wat voor soort informatie ze zoeken (tekst, afbeeldingen of video) en op welke website ze deze informatie willen vinden. Daarvoor is er een selectie gemaakt van websites en zoekmachines die materiaal voor kinderen hebben. Helaas is het niet mogelijk om tegelijkertijd op al die websites te zoeken. Toch worden kinderen zo aardig op weg geholpen. Via de extra tips kwam ik op Dierenzoeker.

Dierenzoeker

Dierenzoeker van Het klokhuis en Naturalis is wel een erg leuke site! Waar lijkt je dier op? Wat is zijn leefgebied? Wanneer zie je het dier? Door keuzes te maken, wordt de selectie dieren steeds kleiner. Je kunt de keuzes in willekeurige volgorde maken. Bijvoorbeeld eerst de kop, dan de kleur, dan de grootte, etc. Elk leuk om de namen van dieren te achterhalen. Niet echt een zoekmachine, eigenlijk.

Schermafbeelding 2015-09-17 om 08.42.36

Jouw zoekmachine

Dankzij de keuzelijst van Koekelen, ontdekte ik echter Jouwzoekmachine.nl. Wow! Dit is een fantastische zoekmachine. Ik begreep niet dat ik hem nog niet kende, maar ontdekte dat hij in augustus 2015 gelanceerd is. De zoekmachine werkt heel prettig. Je begint met het kiezen van je groep.
Schermafbeelding 2015-09-17 om 08.56.46

Op de pagina met resultaten kun je de leeftijd verhogen en zo meer resultaten zien. De moeilijkheidsgraad wordt aangegeven met kleuren. Bij elke link staat een plaatje. De bron is meteen duidelijk. Deze zoekmachine is niet alleen handig voor kinderen, maar ook voor leerkrachten die voor een bepaalde groep materiaal zoeken. Ik kon bijna niet stoppen met woorden intypen op zoek naar leuk materiaal.

Schermafbeelding 2015-09-17 om 08.55.27

De site is gemaakt door Wizenoze (leuke naam), een start-up uit Amsterdam. Op donderdag 27 Augustus was er een item over Jouwzoekmachine.nl in het RTL Nieuws journaal.

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.