Roltrap knutselen

roltrap_rianvisser5Op het ogenblik ben ik bezig om een serie voorleesverhalen voor kleuters te schrijven over techniek. Eén van de verhalen gaat over een de roltrap en het leek me leuk als de kinderen uit het verhaal thuis met hun moeder van karton een roltrap zouden knutselen. Maar kan dat wel? Om daarachter te komen heb ik er zelf een geknutseld.


Nodig:

  • Twee rolletjes (liefst niet te dik, bijvoorbeeld doorgesneden lege faxrol)
  • Karton
  • Ribbeltjeskarton
  • Stevig 200 grams papier
  • Lijm

Stap 1: Snij de zijkanten van de trap uit twee stroken stevig karton. Knip aan de onderkant een schuin hoekje af, zodat de zijkant schuin rechtop staan. Snij in elke zijkant twee ronde gaten uit voor de rolletjes.

Stap 2: Plak op het middelste deel van de rolletjes ribbeltjeskarton. Doe er even een elastiekje omheen zodat het papier goed plakt.

roltrap_rianvisser1 roltrap_rianvisser2

Stap 3: Meet (bijvoorbeeld met een touwtje) hoelang de trap moet zijn en maak een lange band van stevig papier. De breedte is iets smaller dan de breedte van het ribbeltjeskarton. Plak op de achterkant van de reep een strook ribbeltjeskarton (ribbels in de breedte). Plak de strook dicht zodat het een ronde band wordt.

Stap4: Maak nog een lange reep papier, ongeveer twee keer de lengte van de roltrap en vouw deze tot een harmonica om de traptredes te maken.

Stap 5: Smeer de band van de trap aan de buitenkant vol met lijm en vouw de traptredes eromheen. Laat goed drogen.

Stap 6: Monteer de trap en draaien maar. Het ribbeltjeskarton zorgt voor de grip en werkt als een soort tandwiel.

NB. Ik had de gaten voor de rolletjes vrij laag in de zijleuning gemaakt, waardoor er aan de onder/achterkant van de trap te weinig ruimte was voor het draaien van de treden. Daarom moest ik onderaan en bovenaan een constructie maken voor de vloeren, die ervoor zorgt dat de treden aan de achterkant vrij kunnen bewegen. Als je de zijkanten van de roltrap wat breder maakt, kan het ook zonder constructies boven- en onderaan.

Tip: ik kan me voorstellen dat oudere kinderen met rolletjes, stroken papier en ribbelkarton nog andere contructies kunnen bedenken, bijvoorbeeld met drie of vier rolletjes.

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.