Een land van Waan en Wijs, geschiedenis van de Nederlandse Jeugdliteratuur

waan-en-wijs-2014-192x300Onlangs verscheen een nieuw standaardwerk over jeugdliteratuur van 576 pagina’s. Het vorige standaardwerk De hele Bibelebontseberg, de geschiedenis van het kinderboek in Nederland en Vlaanderen van de Middeleeuwen tot heden verscheen in 1989.

Een land van Waan en Wijs geeft een overzicht hoe de jeugdliteratuur zich heeft ontwikkeld: een verhaal van boeken, schrijvers en illustratoren. Ook film, theater, televisie, games die gebaseerd zijn op kinderboeken en digitale prentenboeken worden besproken.

Voor de verschillende hoofdstukken zijn auteurs uit Nederland en België aangetrokken. De reactie is gedaan door Rita Ghesquiere, Belgisch literatuurwetenschapper en emeritus gewoon hoogleraar aan de faculteit Letteren van de Katholieke Universiteit Leuven, Vanessa Joosen, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en docent jeugdliteratuur aan de Universiteit Tilburg en Helma van Lierop Debrauwer, hoogleraar jeugdliteratuur aan de Universiteit van Tilburg.

Ik ben blij verrast dat mijn gedichtenbundel Wil jij met mij? genoemd wordt als toegankelijke gedichten over de liefde voor pubers. De illustraties in deze bundel zijn van Annet Schaap en het boek verscheen bij uitgeverij Moon.

Daarnaast is er is uitgebreid aandacht voor de app Timo en het toverboek, een rijke prentenboekapp, die ik in 2010 zelf liet produceren en uitgegeven is door mijn eigen uitgeverij Books2download. De illustraties zijn van Klaas Verplancke. Stefan de Groot verzorgde de animaties en Jeffrey Snijder heeft de app geprogrammeerd. Bert Vegelien deed de productie.

Wiljijmetmij–200 Timo_Ipad


 

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.